Business Internaţional

Premierul ungar şochează din nou: se gândeşte să naţionalizeze fondurile de pensii private

Premierul ungar şochează din nou: se gândeşte să naţionalizeze fondurile de pensii private

Premierul ungar Viktor Orban are deja un palmares „bogat“ de când a venit la putere: s-a certat cu UE şi FMI, va suprataxa băncile şi refuză să se gândească la adoptarea de măsuri de austeritate

Autor: Andreea Neferu

16.09.2010, 23:53 25

Premierul ungar Viktor Orban a vorbit despre posibilitateanaţionalizării fondurilor de pensii private prezente pe piaţaungară, dacă Uniunea Europeană nu va aproba solicitarea Cabinetuluide la Budapesta şi a altor opt guverne europene de a nu mairecunoaşte drept cheltuieli bugetare contribuţiile colectate destat şi apoi transferate către fondurile private de pensii,potrivit Budapest Business Journal.

Şi România, alături de Ungaria, Suedia, Polonia, Bulgaria,Cehia, Slovacia, Lituania şi Letonia este semnatara aceste petiţii,prin care se atrage atenţia asupra faptului că metodele statisticeutilizate în prezent "dezavantajează statele membre care şi-aureformat sistemele de pensii sau sunt în proces de reformare aacestora, în raport cu statele membre care nu implementează astfelde reforme". Care este însă principala problemă semnalată de celenouă state? După reforma sistemului de pensii, o parte dintrecontribuţiile totale este redirecţionată către fondurile de pensiiprivate, iar cealaltă parte către bugetul asigurărilor de stat. Înconcluzie, bugetul de pensii este micşorat. Statul plăteştepensiile în regim "pay as you go" (banii colectaţi acum de laangajaţi sunt plătiţi pensionarilor de astăzi), astfel că reducereaveniturilor din contribuţiile pentru pensii conduce la accentuareadeficitului bugetar.

3%, cu sau fără decizie favorabilă de la UE

"Aşteptăm decizia pozitivă a instituţiilor din cadrul UniuniiEuropene cu privire la această solicitare, însă atingerea unuideficit bugetar de sub 3% din Produsul Intern Brut anul viitor vafi independentă de această decizie", a anunţat Ministerul ungar alEconomiei. Ministrul economiei, George Matolcsy, a afirmatsăptămâna trecută că Ungaria va respecta ţinta pentru 2011 privindgaura bugetară, în baza unui buget care ar putea să nu fie"eliberat" de povara cheltuielilor cu contribuţiile pentrupensii.

"Este mai mult decât evident pentru toată lumea că transferul a300-400 de miliarde de forinţi (1-1,4 mld. euro) către un fond carenu este nici măcar privat, ci semi-privat, semi-public, şi înacelaşi timp menţinerea unui deficit de 3% nu vor funcţiona",consideră premierul Orban.

Ministrul economiei a mai atins o altă problemă stringentă aUngariei care este legată de volumul masiv de credite în valutăcontractate de gospodăriile şi companiile locale. Partidul deguvernământ Fidesz vrea să ajute în acest sens zeci de mii depersoane fizice, a declarat Matolscy, potrivit Realdeal.hu.

Astfel, Banca Ungară de Dezvoltare va participa în cadrul uneiasociaţii naţionale care va sprijini persoanele care sunt în urmăcu rambursările la creditele ipotecare din cauza deprecieriiputernice a forintului în raport cu euro şi cu franculelveţian.

Debitorii vor primi alternativa de a-şi converti împrumuturileîn forinţi sau de a-şi închiria locuinţa, după ce aceasta ar urmasă fie cumpărată de un fond de administrare a activelor. Pe de altăparte însă, statul nu-şi va permite să suporte costul acestormăsuri, astfel că tot băncile vor fi nevoite să-şi asumeresponsabilitatea în acest sens, în ciuda faptului că deja suntîmpovărate cu o taxă substanţială.

Băncile, principalele victime

Tot Matolcsy a declarat că Ungaria nu va mai avea nevoie demăsuri de austeritate pentru a-şi reduce deficitul din 2011 la sub3% din PIB, din moment ce taxa suplimentară impusă băncilor şiajustările aplicate sectorului public vor reuşi să ţină în frâugaura bugetară.

"Nu vor mai fi (măsuri de austeritate anul viitor - n.r.), avândîn vedere că esenţa după care ne-am ghidat a fost: fie austeritate,fie taxă bancară", a explicat Matolcsy.

Principalele victime ale măsurilor luate de Cabinetul de laBudapesta rămân, deci, băncile. "Când am citit prima datăpropunerile (privind ajutorul acordat debitorilor în valută - n.r.)primul meu gând a fost că ceea ce se întâmplă este o nouă pedeapsăpentru bănci. Dacă planul merge mai departe în forma sa actuală, vaavea un impact negativ asupra băncilor şi va declanşa problemeserioase de lichiditate, având în vedere că va fi extinsă perioadade scadenţă a creditelor", a declarat Zsolt Vavrek de la fondul deadministrare a activelor Equilor Investment.

Guvernul joacă dur

  • Liderii de la Budapesta vor să ajute gospodăriile împovărate decreditele în valută prin intermediul unui program prin caredatoriile să fie convertite în forinţi.
  • Ministrul ungar al economiei consideră că în 2011 nu va mai finevoie de măsuri de austeritate având în vedere că taxa aplicatăbăncilor reuşeşte să echilibreze finanţele publice.
  • Primul-ministru Viktor Orban a adus în discuţie variantanaţionalizării fondurilor de pensii private pentru a reduce gaurabugetară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO