Business Internaţional

Preţul gazului rusesc a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani. Cine are de pierdut din această majorare drastică

Preţul gazului rusesc a ajuns la cel mai ridicat nivel...

Autor: Corina Zamfir

13.03.2017, 19:21 560

Preţul gazului livrat de Gazprom la graniţă cu Germania a crescut cu 14% în luna februarie şi cu 50% din luna septembrie, fiind cea mai mare creştere din ultimii şapte ani, arată datele Fondului Monetar Internaţional, scrie Bloomberg.

Toate acestea s-au întâmplat cu o zi înainte ca preţul gazelor de la Punctul Naţional de Echilibrare din Marea Britanie să scadă cu 20%, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Preţul combustibilului de la Gazprom PJSC, cu sediul la Moscova, ar putea creşte şi mai mult în ciuda decăderii preţurile hub-urilor de comercializare, potrivit analiştilor, inclusiv cei de la Deutsche Bank AG.

Vestea afectează aproape toate utilităţile europene, începând cu Eni SpA din Italia şi până la Engie SA din Franţa, Gazprom frunizând aproximativ o treime din gazele Europei, companii care duc deja o luptă cu criza preţurilor la energie, dar şi cu necesitatea de a cheltui miliarde de euro pe reţelele de modernizare.

"Vom vedea probabil o tendinţă de creştere în continuare a preţurilor Gazprom, mai puternică în special în al doilea trimestru", a declarat analistul Pavel Kushnir, de la Deutsche Bank, pentru Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO