Business Internaţional

Preţurile caselor din Bulgaria mai scad încă şase luni

Autor: Traian Terzianm

03.01.2011, 23:53 31

După o scădere de 10% a preţurilor locuinţelor bulgare în 2010,valoarea imobilelor va ajunge la un punct minim în prima jumătate aacestui an.

Astfel, preţurile apartamentelor din Bulgaria vor scădea înprimul semestru, urmând ca spre sfârşitul anului să înregistreze ouşoară creştere, scrie presa din Bulgaria.

De la intrarea Bulgariei în Uniunea Europeană în 2007, preţurilelocuinţelor au început să crească până în cel de-al doileatrimestru al lui 2008, ajungând la un vârf de 725 de euro (1.418leva) pe metru pătrat, dar a urmat un val dramatic de scădericauzat de criza economică.

Preţul mediu al apartamentelor din Bulgaria a revenit în 2010 lanivelul din 2007, conform statisticilor oficiale. Aşadar, în celde-al treilea trimestru din 2010 preţul mediu a fost de 490 de euro(960 de leva) pe metru pătrat, comparativ cu primul trimestru din2007, când a fost de 505 euro (988 de leva).

Cererea cea mai mare a fost la apartamentele ieftine, ale cărorpreţuri sunt în jur de 40.000 de euro, şi la cele mai scumpe, cupreţuri de peste 100.000 de euro.

Preţurile cele mai ridicate au fost înregistrate în Sofia, undelocuinţele de lux s-au vândut şi la preţuri de 1.900 de euro pemetru pătrat. Cererea pentru locuinţe în sate de vacanţă a crescutanul trecut cu 20%.

"Preţurile locuinţelor vor rămâne în 2011 la un minim istoric.Ne aşteptăm ca acestea să se stabilizeze în marile oraşe, însă vomvedea un decalaj în restul zonelor", a declarat Teodora Dimitrova,directorul executiv al biroului bulgar de imobiliare ERA. Ea asubliniat faptul că cererea de locuinţe va depinde de ocupareaforţei de muncă, de salarii şi de accesarea creditelor pentrulocuinţe. Dimitrova crede că veniturile reale ale bulgarilor vorcontinua să scadă, iar perspectivele pentru ocuparea forţei demuncă nu sunt clare, ceea ce îi determină să îşi limitezecheltuielile la strictul necesar.

"Deşi piaţa nu a atins încă punctul critic, este foarte aproapede el", consideră şi Polina Stoykova, director de operaţiuni laBulgarian Properties, care este de părere că primul factor pozitivcare ar scoate din criză piaţa imobiliarelor este creştereanumărului de oferte. În schimb, agenţii imobiliari de la EltaConsult sunt de părere că există o probabilitate minimă ca acesteschimbări drastice să apară în 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO