Business Internaţional

Primele întrebări despre modul în care americanii l-au eliminat pe Bin Laden

Autor: Catalina Apostoiu

04.05.2011, 23:38 383

Uciderea lui Usama Bin Laden într-un moment în care acesta eraneînarmat a generat semne de întrebare dacă Statele Unite nu aumers prea departe în căutarea, judecarea şi executarea celui maicăutat terorist al planetei, scrie agenţia de presă ThomsonReuters.

Oficialii Casei Albe au declarat că Bin Laden s-a opus echipeiamericane care a luat cu asalt ascunzătoarea acestuia din Pakistanşi că au existat temeri că acesta se va "opune operaţiunii decapturare".

Purtătorul de cuvânt Jay Carney a refuzat să precizeze ce fel derezistenţă a ridicat Bin Laden, dar a adăugat: "Ne-am aşteptat la orezistenţă fermă şi am întâmpinat o rezistenţă fermă. Erau mulţioameni înarmaţi". Usama Bin Laden era neînarmat în momentul în carea fost ucis de un comando american, iar soţia sa a fost rănită cânds-a îndreptat asupra unui membru al echipei americane, se aratăîntr-o nouă declaraţie a admi­nis­tra­ţiei americane care aduceunele revizuiri unor elemente ale declaraţiilor lansate în ziuaraidului, potrivit Bloom­berg.

"Unele informaţii au venit pe bucăţi şi sunt acum revizuite", adeclarat Jay Carney. Noua declaraţie contrazice unele elemente aledeclaraţiilor anterioare ale oficialilor americani ce sugerau căBin Laden era înarmat şi că unele femei din cadrul ascunzătoriiacestuia au fost folosite drept scuturi umane.

Fostul cancelar vest-german Helmut Schmidt a declarat căoperaţiunea americanilor ar putea avea consecinţe grave în lumeaarabă. "Este clar o încălcare a dreptului internaţional." Cei maimulţi musulmani sunt preocupaţi de înmormântarea lui Bin Laden înmare, această acţiune contravenind practicilor islamice.

Geoffrey Robertson, un important avocat american în domeniuldrepturilor omului, arată că Bin Laden ar fi trebuit judecat."Ultimul lucru pe care şi l-ar fi dorit este să fie judecat,condamnat şi să-şi încheie viaţa într-o închisoare. A murit exactcum şi-a dorit."

Nasser al-Bahri, unul din cei mai de încredere oameni ailiderului al Qaeda, a dezvăluit faptul că în urmă cu câţiva anicând erau înconjuraţi de americani, Bin Laden îi dăduse o armăîncărcată şi-i ceruse să-l împuşte în eventualitatea unui atac.

"Când am auzit vestea morţii sale, primul meu gând a fost cădorinţa i-a fost îndeplinită." Fostul bodyguard a oferit detaliisurprinzătoare privitoare la stilul de viaţă al liderului al Qaeda,spunând că acestuia îi plăcea echipa de fotbal Arsenal, să citeascăşi armăsarii negri.

Oficialii americani au cerut guvernului pakistanez să explicecum a reuşit Bin Laden să se ascundă în această ţară, guvernulpakistanez emiţând o declaraţie sfidătoare în care a numit raidulîn care a fost ucis Bin Laden "o acţiune unilaterală neautorizată",potrivit The New York Times.

Semne de întrebare

  • Au încălcat americanii legile internaţionale ucigându-l pe BinLaden pe teritoriul altei ţări?

  • Este uciderea justificată în condiţiile în care teroristul eraneînarmat?

  • Ce impact va avea acest eveniment în lumea arabă?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO