Business Internaţional

Procesul de „repolonizare“ continuă. După bănci, media şi energie, urmează sectorul alimentar

Procesul de „repolonizare“ continuă. După bănci,...

Autor: Catalina Apostoiu

16.10.2022, 22:17 4411

Polonia ar putea încerca să „cum­pere înapoi“ de la deţinătorii străini cel mai mare lanţ de magazine de proximitate al ţării, Zabka, a a­nun­ţat recent Jaroslaw Kaczynski, preşedintele partidului de guvernă­mânt PiS, potrivit Notes from Poland.

Totuşi, un purtător de cuvânt al guvernului şi proprietarul lanţului au declarat că nu ştiu de astfel de planuri.

Vorbind în faţa suporterilor în oraşul Pulawy, Kaczynski s-a decla­rat mulţumit că „am reuşit în mare mă­su­ră să preluăm cele mai strate­gice părţi ale economiei noastre din mâi­nile capitalului extern“.

De când a venit la putere în 2015, partidul naţional-conservator Lege şi Justiţie (PiS) şi-a anunţat obiectivul de „repolonizare“ a economiei prin reducerea deţinerilor străine în ca­drul companiilor şi activelor polone­ze, argumentând că acesta este în interesul naţional.

Ca parte a acestei politici, în ulti­mii ani peste 50% din activele din sec­torul bancar au ajuns sub contro­lul statului, fima petrolieră de stat Orlen a achiziţionat în 2020 sute de canale media de la proprietarul ger­man, iar companiile de energie PGNiG şi PGE au depus o ofertă comună neangajantă pentru achiziţia activelor poloneze ale concernului energetic ceh CEZ Group.

Însă procesul de repolonizare nu s-a încheiat încă, a declarat Kaczynski, remarcând că „un fond american de­ţine Zabka. Aceste magazine trebuie să fie cumpărate de asemenea. Mergem în această direcţie“.

Magazinele Zabka sunt peste tot în Polonia, reţeaua incluzând 8.800 de unităţi, fiind astfel cea mai mare astfel de reţea din Europa centrală şi de est. Fondată în 1998 de un om de afaceri polonez, Mariusz Switalski, firma şi-a schimbat pro­prietarul de mai multe ori, trecând de la fondul de private equity Penta In­vestments, gigantul britanic de retail Tesco şi MidEuropa, fiind deţinută în prezent de grupul de private equity CVC Capital Partners.

În 2020, doi miniştri adjuncţi polonezi au dezvăluit că guvernul se gândeşte să lanseze un lanţ de stat de magazine alimentare pentru a-i susţine pe producătorii agricoli locali şi a ajuta la menţinerea preţurilor la un nivel scăzut pentru consumatori.

Aceştia au indicat că acest lucru s-ar putea întâmpla prin preluarea unei reţele existente private de magazine.

În ultimii ani, Zabka şi-a atras critici din partea guvernului pentru a fi găsit căi de a ocoli interdicţia de funcţionare duminica introdusă de PiS în 2018.

Ideea achiziţionării lanţului de către stat a fost prima dată lansată în 2016, scrie Warsaw Voice, când lanţul era vândut de MidEuropa. A existat chiar o analiză în urma căreia o ofertă ar fi urmat să fie lansată de giganţii PKN Orlen şi Lotos.

Însă nu s-a ajuns la niciun rezultat, iar Zabka a fost cumpărată cu 1 miliard de euro de CVC. Acum, acesta ar putea vinde reţeaua pentru o sumă mult mai mare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO