Business Internaţional

Procurorii americani se plâng că nu pot condamna băncile pentru că ar destabiliza economia

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita

08.03.2013, 00:03 863

Procurorul general al SUA Eric Holder a declarat în faţa congresmenilor că este îngrijorat de faptul că anumite instituţii financiare au devenit atât de mari şi au o influenţă atât de mare încât condamnarea acestora ar putea pune în pericol stabilitatea sistemului financiar şi a economiei mondiale. De altfel, tot mai mulţi congresmeni consideră că unele bănci „sunt prea mari pentru a fi condamnate“, scrie publicaţia americană The Hill.

„Sunt îngrijorat că dimensiunile unor astfel de instituţii devin atât de mari, încât este din ce în ce mai dificil pentru noi să le anchetăm pentru că primim indicaţii că dacă le cercetăm şi le incriminăm, acest lucru va avea un impact negativ asupra economiei ţării şi chiar a economiei mondiale“, a spus Holder, răspunzând astfel criticilor cu privire la cazul băncii britanice HSBC care a reuşit să scape de acuzaţiile de spălare de bani prin plata unor amenzi. El a sugerat că încercările anterioare de a ancheta şi condamna băncile au fost oprite din cauza influenţei pe care o au marile instituţii financiare, aceasta împiedicând autorităţile să ia deciziile corespun­ză­toare.  Declaraţiile procurorului general american vin într-o perioadă în care congresmenii fac presiuni pentru restruc­turarea celor mai mari grupuri financiare şi impun pedepsirea instituţiilor de credit care nu respectă cerinţele de capital, ceea ce ar determina  băncile să îşi reducă bilanţurile, notează Financial Times.

Politicienii americani susţin că Departamentul de Justiţie a fost prea blând cu marile bănci şi cu executivii în condiţiile în care până în prezent nimeni nu a fost condamnat pentru declanşarea crizei financiare. Holder a precizat însă că acel comportament de pe Wall Street care a încurajat riscurile excesive şi a dus la izbucnirea crizei nu trebuie neapărat incriminat şi că echipa lui a fost „suficient de agresivă“ în această privinţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO