Business Internaţional

Provocare Financial Times: Pionierii care au schimbat mediul de afaceri

Provocare Financial Times: Pionierii care au schimbat...

Autor: Sebastian Tănase

13.01.2015, 18:54 381

Umanitatea priveşte cu îndoială teoria leadership-ului care-l are în centru pe “bărbatul puternic” (sau femeie). Să privim la ce s-a întâmplat după ce lideri celebri precum Sir Terry Leahy, fostul CEO al Tesco, Sir Alex Ferguson, fostul manager al Manchester United, sau Nelson Mandela, fostul preşedinte al Africii de Sud s-au retras. Oare performanţele slabe ale succesorilor arată că ei pur şi simplu nu sunt la fel de buni ca înaintaşii sau realizările măreţuilor lideri ascund multe imperfecţiuni?

AceeaşI problemă apare atunci când încercăm să identificăm marii pioneri ai business-ului. Rareori se intâmplă ca marile lor realizări să fie pe deplin meritul lor. Nu doar că aproape toţi au ajutoare şi echipe care testează piaţa sau se ocupă cu cercetarea şi dezvoltarea în locul lor, dar adesea alţi oameni, din alte companii, lucrează la aceleaşi inovaţii. Uneori, performanţele inovaţiilor lor sunt dezamăgitoare.

Privind în trecut, este posibil să identificăm oameni care au schimbat radical şi în moduri de necontestat faţa business-ului. Se poate îndoi cineva de impactul pe care Henry Ford l-a avut asupra producţiei în masă? Se poate îndoi cineva de contribuţia şi impactul în domeniul divertismentului pe care l-a avut Walt Disney? Ei nu au fost singurii care au activat în domeniul lor, însă influenţa lor a rămas vizibilă până în prezent.

Există cu siguranţă şi alte persoane al căror rol este deschis dezbaterii. Teoria eticii în afaceri (ideea conform căreia succesul unei afaceri se măsoară prin binefacerile aduse societăţii) are mai multe rădăcini. Cu toate acestea, un rol esenţial în popularizarea consumului cu responsabilitate l-a avut doamna Anita Roddick, fondatorul şI proprietarul lanţului de magazine The Body Shop.

La fel, munca flexibilă sau cu jumătate de normă este în prezent o practică normală în multe companii. Însă doamna Stephanie Shirley, pionierul de origine englezească în domeniul software-ului, este una dintre primele persoane care şi-au dat seama de potenţialul imens pe care îl au mamele tinere. Ea a fondat o afacere de success angajând mame tinere care lucrau la început mai ales de acasă. Nu a fost singura care a facut aceasta, însă ea poate fi descrisă ca un pionier în domeniu. Alexander Fleming a fost doctor şi cercetător în medicină. Cercetările sale privind penicilina au pus bazele unei transformări puternice a industriei farmaceutice.

Financial Times cere cititorilor să ajute publicaţia să identifice pionierii din lumea afacerilor, din prezent şi trecut. La fel face şi Ziarul Financiar. Sugestiile sunt aşteptate la adresa redacţiei: zf24@zf.ro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO