Business Internaţional

Pun la bataie 17 mld. $ pentru a opri caderea actiunilor

15.09.2008, 19:30 17

Sase dintre cele mai mari companii din Rusia au la dispozitie cel putin 17 mld. dolari (11,9 mld. euro) pentru rascumpararea de actiuni cu scopul de a tempera cea mai dramatica scadere trimestriala a pietei de capital din ultimii zece ani, conform analistilor grupului bancar VTB, scrie Bloomberg.

Companiile Lukoil, Surgutneftegaz, TNK-BP Holding, Norilsk Nickel, Severstal si Magnitogorsk Iron & Steel au anuntat fie ca vor rascumpara cu siguranta actiuni, fie ca intentioneaza sa faca acest lucru in curand. "Multe companii rusesti isi recompenseaza managerii de top cu optiuni pe actiuni", a declarat Ivan Ivancenko, strateg la VTB intr-un anunt destinat investitorilor.

"Rascumpararea actiunilor ar putea duce la cresterea preturilor, lucru pe care managerii nu si-l doresc pentru moment", a adaugat Ivancenko. Reprezentantii Lukoil, cel mai mare producator privat de petrol din Rusia, au declarat saptamana trecuta ca problema rascumpararii de actiuni va fi discutata de catre consiliul de administratie.

Anuntul vine dupa ce Vagit Alekperov, CEO al companiei, si adjunctul sau Leonid Fedun au achizitionat actiuni in valoare de 3,2 mld. ruble (124 mil. dolari, 87 de milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO