Business Internaţional

Refinantarea datoriilor externe devine o problema

15.09.2008, 19:51 26

Companiile si bancile din Rusia se confrunta cu o noua problema, aceea a unei datorii externe de 45 mld. dolari (31,5 mld. euro), care trebuie refinantata pana la sfarsitul acestui an, intr-o perioada in care conditiile de pe piata se inrautatesc pe zi ce trece, scrie Financial Times.

In plus, investitorii occidentali au inceput sa ezite sa opereze pe piata rusa. Multe companii din Rusia nu s-au imprumutat in timpul verii, in speranta unei reduceri a preturilor pe piata bancara si acum nu pot plati datorii externe in valoare de 45 de miliarde de dolari (31,5 miliarde de euro), conform agentiei de rating Standard & Poor's.

Problemele de pe piata creditelor din Rusia au determinat o crestere a costurilor creditarii cu 2-3%, chiar si in cazul numelor grele din categoria blue-chip, dupa cum a declarat Kingsmill Bond, strateg la firma de brokeraj Troika Dialog.

Cele mai afectate vor fi bancile si companiile mici, care vor avea probleme mai mari in refinantarea creditelor contractate. Banca rusa Standard Bank, de exemplu, incearca sa stranga suma de 200 de milioane de dolari (140,4 milioane de euro) sub forma de credite internationale. Cu toate acestea, incercarile ar putea fi compromise de faptul ca banca a primit un rating de risc crescut, conform specialistilor in domeniu.

Un alt exemplu ar fi Home Credit & Finance Bank, care are acelasi rating si aceleasi riscuri mari in cazul creditarii si care ar putea intampina probleme in refinantarea datoriilor.

Spre deosebire de aceste doua institutii bancare, bancile de stat Sberbank si VTB Group beneficiaza de sprijin guvernamental in cazul unei crize, iar bancherii sunt de parere ca se vor descurca in situatia data. Riscurile politice contribuie si ele la cresterea costurilor de creditare. Lupta crancena pentru controlul joint-venture-ului TNK-BP, invazia rusilor in Georgia si teama de o eventuala interventie guvernamentala in mediul de afaceri din Rusia i-au pus pe ganduri pe investitorii occidentali. Acestia se intreaba acum daca nu cumva plata datoriilor poate fi folosita ca instrument politic, conform analistilor.

"Bancile si asiguratorii occidentali nu sunt cu ochii in patru doar pe abilitatea Rusiei de a-si plati datoriile, ci si pe cat de dispusa este Rusia sa plateasca", a declarat Elizabeth Stephens, analist-sef pe riscuri legate de politica si credite la Jardine Lloyd Thompson.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO