Business Internaţional

Reşedinţa celui mai bogat indian, turnul de fildeş care se ridică deasupra sărăciei

Reşedinţa celui mai bogat indian, turnul de fildeş care se ridică deasupra sărăciei

Autor: Traian Terzianm

04.11.2010, 23:50 81

Mumbaiul găzduieşte una dintre cele mai impresionante clădiridin lume: reşedinţa de 27 de etaje a lui Mukesh Ambani, unul dintrecei mai bogaţi oameni de pe planetă. Numai garajele şi locurile deparcare ocupă şase etaje. Are trei helipaduri, trei teraseconstruite una peste alta, bazine de înot în aer liber, grădinisuspendate, toate cu privelişte spre cel mai dinamic oraş alIndiei, scrie New York Times.

Clădirea mai are nouă ascensoare, un spa, un teatru cu 50 de locurişi o sală de bal, iar în acest turn ultraluxos vor lucra sute deservitori.
Cunoscut sub numele de Antilia, turnul îl va găzdui pe Ambani, careare o avere estimată de revista americană Forbes la 27 de miliardede dolari.
"O singură familie va locui în el?", se miră Prahlad Kakkar, unregizor din Mumbai. Ambani, soţia sa Nita şi cei trei copii suntaşteptaţi să se mute în noua reşedinţă după o petrecere deinaugurare care va avea peste 200 de invitaţi şi va avea loc pe 28noiembrie. Ambani a refuzat să comenteze în legătură cu proiectulşi a cerut designerilor, decoratorilor şi constructorilor săsemneze contracte de confidenţialitate, ca şi cum ar fi putut săridice un val de tăcere în jurul uneia dintre cele maispectaculoase clădiri din lume. Detaliile au ieşit la iveală, multedintre ele confirmate sau contestate în mod anonim.

Unele persoane au estimat suprafaţa totală a părţii rezidenţiale aclădirii la peste 37.000 de metri pătraţi, deşi persoane apropiateproiectului spun că numărul real de metri pătraţi este undeva înjurul valorii de 5.500. Presa a estimat clădirea la o valoareexorbitantă de un miliard de dolari, însă proprietarul contestăaceastă cifră.
"Suntem cu toţii foarte uimiţi", spune Alyque Padamsse, directorulunei firme de publicitate.
Timp de câteva decenii familia Ambani a fost în mijlocul celei maiimportante telenovele din sectorul corporatist indian. Tatăl,Dhirubbai Ambani, a fost cel care a pus pe picioare imperiulReliance Industries. Astăzi, Reliance este, printre altele, cel maimare producător mondial de fibre de poliester, iar exporturilecompaniei reprezintă aproape 15 procente din exporturile Indiei.Cei doi fii, Mukesh şi Anil, au împărţit deja imperiul şi de câţivaani sunt rivali. O luptă feroce s-a dat între cei doi pentrudrepturile de exploatare ale unor zăcăminte de gaze naturale, iarCurtea Supremă a soluţionat cazul în favoarea lui Mukesh.

Noul turn este situat pe Altamount Road, aceeaşi stradă din sudulMumbaiului unde tatăl lor a cumpărat prima casă. Mai târziuDhirubbai Ambani a achiziţionat un bloc de apartamente de 14 etaje,unde familia a locuit. Acum Mukesh se mută într-un turn care faceca blocul de 14 etaje cumpărat de tatăl său să arate ca o cameră deoaspeţi.
"Este un fel de răzbunare pentru că revin în zona clasei de mijloc,din care nu mai fac parte de mult. Este un fel de a spune: suntbogat şi nu îmi pasă ce spun ceilalţi", consideră Harnish McDonald,autorul unei cărţi despre istoria familiei Ambani. Mumbai, cunoscutcândva ca Boombay, găzduieşte aproximativ 20 de milioane desuflete. Oraşul a fost catalogat recent ca "oraşul viselor" undeoricine poate deveni bogat. Dar este un oras plin de sărăcie, unstudiu recent arătând că în proporţie de 62% populaţia trăieşte încondiţii mizere. Preţurile de pe piaţa imobiliară sunt printre celemai ridicate din lume, forţând multe persoane din clasa mijlocie sătrăiască în mahalale.
"Am auzit că au şi un service BMW în interiorul clădirii. Există,de asemenea, o cameră care poate crea climă artificială", audeclarat Utsav şi Harsh, doi studenţi care au crescut încartier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO