Business Internaţional

„Restructurarea datoriilor Greciei ar semăna cu un salt în necunoscut“

Autor: Bogdan Cojocaru

26.05.2011, 23:43 668

Premierul elen George Papan­dreou vrea să aducă opoziţia lagu­vernare pentru a putea continua apli­carea programelor deausteritate, care au ca scop rezolvarea problemelor financiare alestatului şi evitarea unor măsuri extreme precum restructurareadatoriilor, scenariu care ar echivala cu un salt în necunoscut.

Papandreou ia în considerare rema­nierea guvernului pentru ainclude miniştri propuşi de opoziţie dacă aceasta îi sprijinăpoliticile de austeritate, scrie publicaţia Kathimerini, citată deagenţia de presă Thomson Reuters.

Liderii UE l-au atenţionat pe Papandreou că trebuie să obţinăspri­jinul larg al decidenţilor politici pentru ca Grecia săprimească ajutoarele supli­mentare necesare acoperirii lipsurilorde finanţare, acelaşi tip de consens la care s-a ajuns în celelalteţări cu probleme din zona euro, Irlanda şi Portugalia.

Partidele de opoziţie au respins noile măsuri de austeritate aleguver­nului, temându-se că aceste măsuri afec­tează economia.

Separat, ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble adeclarat că restructurarea datoriilor Greciei ar echivala cu unsalt în întuneric deoarece nu există experienţe comparabile care săfie folosite drept repere.

"Un scenariu în care datoriile sunt restructurate comportăriscuri mari. Ar putea avea ca rezultat ajungerea ime­diată lascadenţă a tuturor împrumu­turilor, cu consecinţele de rigoarepentru solvenţa Greciei. Faptul că nu avem experienţă legată deceea ce se poate întâmpla dacă o ţară dintr-o uniune monetarădevine insolventă creşte incertitudinea", a afirmat Schaeublepentru Handelsblatt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO