Business Internaţional

Rezerva Federală a SUA analizează momentul majorării dobânzilor, iar BCE noi măsuri de stimulare

Rezerva Federală a SUA analizează momentul majorării...

Autor: Anca Dumitrescu

24.08.2014, 15:14 76

Politicile divergente au ieşit în evidenţă vineri, când Yellen şi Draghi au prezentat perspective economice diferite, omologilor lor participanţi la reuniunea anuală a băncilor centrale organizată de Fed la Jackson Hole, Wyoming, relatează Bloomberg.

În Statele Unite, rata şomajului este 6,2%, comparativ cu 11,5% în zona euro.

Yellen a spus că odată cu însănătoşirea pieţei muncii oficialii Fed încep să discute despre momentul în care ar trebui să fie retrase măsurile de relaxare monetară.

Draghi, în schimb, a spus că reprezentanţii BCE sunt pregătiţi să continue măsurile de stimulare, el adăugând că aşteptările analiştilor referitoare la inflaţia din zona euro au scăzut semnificativ în august.

"Politica monetară a Statelor tinde spre înăsprire, în 2015, în timp ce în Europa pieţele futures anticipează că dobânzile nu vor fi modificate până în 2017. Discursul lui Draghi confirmă aceste aşteptări", a declarat Alan Ruskin, director în domeniul strategiei pe piaţa valutară la Deutsche Bank în New York.

Acest decalaj pune investitorii în alertă, pentru o lume multi-polară a politicilor monetare, la aproape şase ani de când băncile centrale s-au unit în jurul dobânzilor scăzute pentru a salva economiile de recesiune.

Un traseu diferit al dobânzilor în SUA şi zona euro este probabil să creeze mai multă instabilitate pe piaţa valutară, consideră Ruskin.

Yellen a afirmat în discursul său că nu va fi uşor să decidă că progresele pieţei muncii sunt satisfăcătoare.

"Piaţa americană a muncii nu şi-a revenit complet", a spus şefa Fed.

Draghi în schimb a dat cel mai puternic semnal de până acum că oficialii BCE nu au încheiat măsurile de evitare a unei stagnări de tipul celei cu care s-a confruntat Japonia.

"Consiliul guvernatorilor va recunoaşte astfel de evoluţii şi, în cadrul mandatului său, se va folosi de toate instrumentele discponibile pentru a asigura stabilitatea preţurilor pe termen mediu", a spus Draghi.

Economia zonei euro a stagnat în trimestrul al doilea, iar rata şomajului de menţine aproape de un nivel record.

Analiştii anticipează că inflaţia din zona euro a încetinit în august la 0,3%, cel mai redus nivel după octombrie 2009 şi cu mult sub nivelul de aproape 2%, care reprezintă ţinta BCE.

Alţi reprezentanţi ai băncilor centrale participanţi la reuniunea de la Jackson Hole nu au semnalat vreo grabă să înăsprească politica monetară.

Guvernatorul Băncii Japoniei, Haruhiko Kuroda, a declarat că instituţia va menţine actualul nivel al dobânzilor până va fi obţinută stabilitatea preţurilor, iar acestea vor fi ajutate dacă inflaţia va fi sub aşteptări.

Guvernatorul Băncii Canadei a afirmat într-un interviu că piaţa muncii are destul spaţiu de creştere.

Draghi a anunţat in iunie o serie de măsuri de politică monetară în premieră, incluzând dobânzi negative pentru depozitele constituite de băncile centrale din uniune, precum şi fonduri speciale pentru bănci, destinate exclusiv pentru finanţarea companiilor sau a populaţiei.

Şeful BCE s-a arătat încrezător ca setul de măsuri anunţat va contribui la creşterea cererii pe piaţa bancară, dar a avertizat, totodată, că există un “risc real” ca programul de politică monetară să-şi piardă din eficienţă.

Următoarea şedinţă pe probleme de politică monetară a BCE va avea loc in Frankfurt, în data de 4 septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO