Business Internaţional

Rusia afirmă cu prilejul Zilei Naţionale că are spor natural al populaţiei. În România, natalitatea e la minim record

Rusia afirmă cu prilejul Zilei Naţionale că are spor...
11.06.2014, 18:08 1654

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, Rusia a înregistrat un spor natural pozitiv al populaţiei, iar speranţa de viaţă a ajuns la 71 de ani, anunţă Ambasada Rusiei cu prijelul Zilei Naţionale a Rusiei, sărbătorită joi, 12 iunie.

Rusia a înregistrat cel mai scăzut nivel al mortalităţii materne şi infantile din istoria ţării, cu 5% mai redus faţă de cel din 2012. Rusia sărbătoreşte joi, 12 iunie, adoptarea Declaraţiei privind suveranitatea de stat. Trendul pozitiv în domeniul demografiei nu se păstrează însă şi la nivel economic. Criza financiară din perioada 2008-2009 a avut un impact serios asupra Rusiei, provocând un declin considerabil în economie. În acest context, creşterea PIB-ului în Rusia, potrivit datelor pentru anul trecut s-a ridicat la 1,4% faţă de nivelul de 3,6%, prognozat anterior.

În România, cifrele în domeniul demografic sunt îngrijorătoare, în condiţiile în care populaţia ţării scade cu 5.000 de persoane pe lună, iar numărul pensionarilor a ajuns în prezent la 5,4 milioane. Sociologii estimează că până în anul 2050 populaţia României va scădea la 16 milioane de persoane. Numărul nou-născuţilor a scăzut dramatic, din 1989.

România a înregistrat anul trecut sub 180.000 de nou-născuţi, record negativ după al doilea război mondial. În 2013 scăderea populaţiei a venit preponderent din sporul negativ şi nu din imigraţie, potrivit reprezentanţilor INS. Dacă în urmă cu 25 de ani se năşteau anual 314.746 de copii, două decenii mai târziu, numărul acestora a scăzut aproape la jumătate. Iar evoluţia de la an la an confirmă faptul că românii iau tot mai greu decizia de a face copii. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că în ianuarie 2014 s-au născut cu 1.360 de copii mai puţin decât în aceeaşi lună a anului 2013.

În România se nasc 21 de copii pe oră. Deşi pare mult, statisticile ne clasează pe ultimele locuri la nivel mondial la capitolul natalitate. La nivel mondial, România se situează pe antepenultimul loc la capitolul natalitate, potrivit datelor publicate pe site-ul Băncii Mondiale. Statisticile arată că în 2012, la noi în ţară s-au născut 10 copii la 1.000 de locuitori. Aceste cifre plasează ţara noastră pe locul trei în topul ţărilor cu cele mai puţine naşteri la 1.000 de locuitori la nivel mondial. Pe primul loc în acest clasament se situează Japonia şi Germania, aici în 2012 s-au născut 8 copii la 1.000 de locuitori. Locul doi în clasamentul ţărilor cu cele mai puţine naşteri se situează Austria, Bosnia şi Herţegovina, Grecia, Ungaria şi Italia, aici născându-se 9 copii la 1.000 de locuitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO