Business Internaţional

Rusia ameninţă Ucraina cu represalii dacă semnează acordul „sinucigaş“ cu Uniunea Europeană

Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina sunt amplificate de faptul că Ucraina este dependentă de importurile de gaze naturale din Rusia, ceea ce i-a permis în trecut preşedintelui rus Vladimir Putin să pună presiune pe administraţia de la Kiev. Foto: AFP

Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina sunt amplificate de faptul că Ucraina este dependentă de importurile de gaze naturale din Rusia, ceea ce i-a permis în trecut preşedintelui rus Vladimir Putin să pună presiune pe administraţia de la Kiev. Foto: AFP

Autor: Ion Gaidau

19.08.2013, 22:09 3390

Rusia a avertizat Ucraina că, în cazul sem­nării unui acord „sinucigaş“ cu UE, Moscova va înăspri controalele pentru produsele ucrainene la frontiera dintre cele două ţări, aflate într-un conflict cu motivaţie politică, relatează AFP.

Patronatul ucrainean a anunţat re­cent că mărfuri ucrainene întâmpină di­fi­cultăţi la trecerea frontierei cu Rusia, iar premierul ucrainean a legat aceste pro­bleme de refuzul Kievului de a se in­te­gra în Uniunea Vamală cu Rusia, Ka­zah­stan şi Belarus, condusă de Moscova.

„Serviciile vamale ruseşti au luat măsuri pre­ventive legate de pregătirea modificării re­gle­mentării controalelor în cazul în care Ucraina va semna un acord de asociere cu Uniu­nea Euro­pea­nă“, a declarat Serghei Glaziev, consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, citat de agenţia RIA Novosti.

„Pentru moment, încă nu am tras con­cluzii (...), însă, din precauţie, ne pre­gătim să înăsprim controalele va­male în cazul în care Ucraina va face pa­sul sinucigaş să semneze un acord de asociere cu UE“, a adăugat el.

Premierul rus Dmitri Medvedev şi omo­logul său ucrainean Mikola Azarov au con­venit, în timpul unei dis­cu­ţii te­le­fo­nice purtate duminică, asu­pra faptului că este „indispen­sabil de re­zolvat în ma­nie­ră con­structivă“ pro­ble­mele comer­cial-economice apărute re­cent, potrivit unui comunicat al guvernului rus.

Autorităţile ruse neagă însă că ar fi de­clanşat un „război comercial“ moti­vat politic împotriva vecinului ucrainean.

Însă patronatul ucrainean apre­cia­ză că mă­su­rile aplicate la vama rusă ar sus­penda, „de fac­to, exporturile pentru o durată nedeterminată“.

Moscova presează de mai mulţi ani Ucraina să renunţe la orientarea pro­euro­peană pentru a-şi îndrepta atenţia către Est şi să se integreze în Uniunea Va­mală formată până în prezent de Rusia, Kazahstan şi Belarus.

Cu toate acestea, Ucraina, o fostă repu­bli­că sovietică vecină UE, osci­lea­ză începând din 1991 - anul în care a ob­ţinut independenţa - între Rusia şi Oc­ci­dent. Preşedintele Viktor Ianukovici în­cearcă din momentul în care a sosit la pu­tere, în 2010, să consolideze legă­turile cu UE, rămânând în acelaşi timp în relaţii favorabile cu Rusia.

Relaţiile dintre Kiev şi UE s-au degradat considerabil după încarcerarea, în 2011, a fostului premier Iulia Timoşenko, ce ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, condamnare denunţată de UE ca fiind o persecuţie politică.

Semnarea unui acord de asociere între UE şi Ucraina este în mod constant amânată din cauza dosarului Timoşenko.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO