Business Internaţional

Să fie austeritatea singura soluţie anticriză găsită de europeni? Italia anunţă tăieri de cheltuieli de 20 mld. €

Să fie austeritatea singura soluţie anticriză găsită de europeni? Italia anunţă tăieri de cheltuieli de 20 mld. €

Premierul italian Mario Monti angajează Italia pe drumul austerităţii cu preţul unei noi recesiuni

Autor: Andreea Mindrila

06.12.2011, 00:06 339

Noul premier italian Mario Monti a propus un plan de austeritate de 30 de miliarde de euro pe trei ani care include adoptarea de noi taxe şi impozite şi reducerea cheltuielilor, printre altele prin diminuarea pensiilor, în efortul de a stopa criza financiară care ameninţă viitorul monedei unice, relatează presa interna­ţională.

Austeritatea ar putea împinge Italia în cea de-a cincea recesiune din ultimii zece ani, fapt de care Monti este conştient. Premierul tehnocrat crede însă că Italia, stat cu o datorie de 120% din PIB, nu are alternativă pentru a nu deveni următoarea Grecie, scrie agenţia AP.

Pachetul de austeritate, care este echivalent cu 1,9% din PIB şi trebuie aprobat de parlament, prevede că aproximativ 20 de miliarde de euro se vor obţine din reducerea cheltuielilor, inclusiv din modificarea fundamentală a modului în care sunt calculate pensiile angajaţilor italieni şi din creşterea vârstei de pensionare cu un an, măsură aplicabilă efectiv din ianuarie, a anunţat premierul.

Anul trecut, cheltuielile bugetare s-au situat la 50,5% din PIB, iar veniturile la 46% din PIB.

Printre alte măsuri conţinute de pachetul anticriză se regăseşte o taxă de 1,5% pentru tranzacţiile financiare şi o nouă taxă pentru iahturile, maşinile şi avioanele de lux, dar şi măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale. De asemenea, vor fi reduse şi cheltuielile autorităţilor locale şi se va încerca relansarea economiei prin reconstrucţia infrastructurii.

În momentul în care a anunţat aceste măsuri de austeritate, Monti, care este şi ministru de finanţe, a spus că nu va încasa salariul pentru funcţiile pe care le deţine.

Pensia minimă de 500 de euro nu va fi redusă, a anunţat Elsa Fornero, ministrul muncii. Dar pensiile angajaţilor vor fi calculate ţinându-se cont de întregul istoric al salariului, nu doar de salariul din ultimii trei ani.

Planul prevede ca vârsta de pensionare pentru femeile care lucrează în sectorul privat să crească până în 2018 la 66 de ani, de la 60 de ani în prezent, o schimbare care ar alinia vârstele de pensionare pentru bărbaţi şi femei, scrie The Wall Street Journal.

De asemenea, guvernul a dezvăluit un pachet de măsuri în valoare de 10 miliarde de euro, menite să impulsioneze dezvoltarea afacerilor şi reducerea ratei şomajului în rândul tinerilor, care are un nivel alarmant de 29%, cel mai ridicat din UE. Companiile vor primi reduceri fiscale de două milioane de euro dacă încurajează angajarea, mai ales în rândul tinerilor şi femeilor.

Măsurile sunt necesare "pentru a salva Italia", a spus premierul Monti, care a mai adăugat că italienii ar trebui să-l învinuiască pe el pentru măsurile de austeritate, nu pe liderii UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO