Business Internaţional

Sancţiunile Occidentului împing marile companii ruseşti spre Asia

Vladimir Lukin, fost preşedinte al Comisiei parlamentare pentru afaceri externe din Rusia, în urmă cu aproape 20 de ani, după prăbuşirea URSS: Fiţi cu grijă, putem alege să mergem spre est sau spre vest. Dacă ne umiliţi prin a nu ne lua în serios, vom alege Asia. AFP/Mediafax Foto

Vladimir Lukin, fost preşedinte al Comisiei parlamentare pentru afaceri externe din Rusia, în urmă cu aproape 20 de ani, după prăbuşirea URSS: Fiţi cu grijă, putem alege să mergem spre est sau spre vest. Dacă ne umiliţi prin a nu ne lua în serios, vom alege Asia. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

04.08.2014, 00:04 681

Marile companii ruseşti îşi transformă o parte din rezervele de lichiditate denominate în euro şi dolari în monedă asiatică şi le transferă în băncile asiatice în condiţiile în care se tem că accesul Rusiei la pieţele din SUA şi Europa ar putea fi blocat complet, scrie Financial Times.

Megafon, al doilea operator de telefonie mobilă ca mărime din Rusia, şi-a transformat 40% din rezervele de lichiditate în dolari hong-kong-ezi la bănci din China. Ceea ce a mai rămas din rezerve reprezintă ruble.

De asemenea, cel mai mare producător de nichel din lume, Norilsk Nickel, şi Novatek, al doilea mare furnizor de gaze naturale din Rusia au început să scoată dolarul din portofoliul de active denominate în monedă străină, potrivit unor surse apropiate situaţiei. „Primim multe cereri acum pentru a ajuta clienţi să treacă la dolarul hong-kong-ez. La început a fost doar transformarea din dolari în euro, iar acum convertesc tot mai mult în dolari hong-kong-ezi“, a explicat un analist moscovit al unei mari bănci occidentale.

Analiştii şi bancherii spun că această „adaptare“ reflectă îngrijorările oligarhilor ruşi privind intensificarea sancţiunilor vestice. „Este surprinzător că Megafon, o companie concentrată  pe operaţiunile interne, a ales să transforme o parte atât de mare din rezerve în dolari hong-kong-ezi, Aceasta înseamnă că se pregătesc de cel mai pesimist scenariu“, a spus Charlie Robertson, analist la Renaissance Capital. El crede că este improbabil ca Occidentul să impună Rusiei sancţiuni de duritatea celor cu care a fost izolat Iranul.

 

Băncile chineze nu vor respecta sancţiunile occidentale

De vineri, mai multor mari bănci de stat şi bănci de dezvoltare din Rusia le este interzis să vândă obligaţiuni noi sau acţiuni noi cu o scadenţă mai mare de 90 de zile  cetăţe­nilor din UE şi companiilor europene. De asemenea, acestor companii le este blocat accesul la finanţare pe termen mediu şi lung pe pieţele din SUA.

Megafon este controlat de Alişer Usmanov, cel mai bogat om din Rusia, care are legături strânse cu Kremlinul. La Norilsk Nickel deţin participaţii Vladimir Potanin şi Oleg Deripaska. Toţi cei trei oligarhi şi companiile lor au scăpat până acum de sancţiuni. Novatek nu este pe lista sancţiunilor UE, dar este pe cea a Washingtonului, iar unul dintre acţionarii săi,  Ghennadi Timşenko, care are legături strânse cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin, este unul dintre primii oligarhi luaţi la ţintă de restricţiile de călătorie în SUA şi de îngheţările de active.

Şefii companiilor ruseşti şi bancherii consideră că băncile chineze sunt cele care vor profita cel mai mult de temea că afacerile ruseşti nu vor mai putea efectua tranzacţii în dolari deoarece acestea nu vor respecta sancţiunile occidentale.

În contextul conflictului politic dintre Moscova şi Occident, Putin a împins Rusia către un acord istoric de furnizare de gaze naturale către China, în condiţiile în care UE încearcă să-şi reducă dependenţa de energia rusească. Analiştii spun că Beijingul nu ar fi acceptat această înţelegere, urmărită de mult timp de Putin, dacă acesta nu ar fi făcut concesii drastice, inclusiv legate de preţ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO