Business Internaţional

Saxo Bank: Euro se depreciază în raport cu dolarul, iar aurul şi petrolul stagnează. Metalele preţioase au continuat să se stabilizeze ca urmare a lichidării de la începutul lunii octombrie

Saxo Bank: Euro se depreciază în raport cu dolarul, iar...

Autor: Mediafax

27.10.2016, 15:31 119

Euro, cea mai tranzacţionată valută din lume faţă de dolar, a scăzut sub 1,09 şi a atins cel mai scăzut nivel al său din luna martie până în prezent, în timp ce dolarul continuă să se întărească atât faţă de moneda unică europeană, cât şi faţă de valutele asiatice. Yuanul chinezesc a atins un minimum pe ultimii şase ani, existând semne că ţara este pregătită să lase valuta să scadă mai mult, ca reacţie la scăderea exporturilor.

Sectorul energetic a fost tras în jos de preţurile mai scăzute la gaze naturale, iar redresarea de o lună a petrolului s-a oprit, urmând ca detaliile despre cine va reduce producţia şi cât de mult vor fi anunţate la următoarea şedinţă a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) din 30 noiembrie.

Metalele preţioase au continuat să se stabilizeze ca urmare a lichidării de la începutul lunii octombrie. Aurul se tranzacţionează lateral pentru a doua săptămână, pe măsură ce presiunea de a vinde exercitată de fonduri a început să se diminueze. Impactul pozitiv al creşterii cererii fizice din China şi India, cât şi acumularea deţinerilor prin produse tranzacţionate la bursă, continuă să fie compensate de dolarul în creştere.

Unul dintre motivele pentru care metalele preţioase au găsit susţinere, în ciuda întăririi recente a dolarului, poate fi găsit în anticipările pentru inflaţie. Randamentele reale americane scad către zero, pe măsură ce anticipările de creştere a inflaţiei au compensat recenta creştere a randamentelor obligaţiunilor.

În ceea ce priveşte aurul fizic, India - cel mai mare consumator la nivel mondial - este pe cale să atingă un maxim pe ultimele nouă luni la capitolul importuri în octombrie, înaintea sezonului de festivaluri. Cererea din China, a doua piaţă ca mărime la nivel mondial, a fost puternică mai ales în septembrie, crescând cu o rată anualizată de 64%.

Traderii şi investitorii de pe piaţa petrolului aşteaptă detaliile înţelegerii legate de reducerea producţiei anunţată de OPEC, anticipând un acord de susţinere a preţurilor. Administratorii de fonduri şi-au crescut poziţiile de creştere în ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI) şi Brent la un record de 689,000 la începutul lunii octombrie. În doar patru săptămâni, cererea pe termen lung a crescut cu 53% şi acest lucru a crescut riscul ca piaţa să se autodepăşească din nou. Dată fiind speculaţia unilaterală a preţurilor mari, eşecul furnizării unei reduceri a producţiei, aşa cum se promisese, implică riscul de a declanşa o corecţie de 5$-10$.

În timp ce piaţa s-a poziţionat pentru un acord, câţiva producători nu se comportă ca şi cum urmează reduceri ale producţiei, concentrându-se, în schimb, pe reducerea preţurilor pentru a rămâne competitivi, în timp ce discută posibilitatea de a creşte şi mai mult producţia. Piaţa petrolului a trecut printr-o perioadă lungă de volatilitate în ultimele luni, care nu va dispărea curând, exitând posibilitatea să se înscrie într-un coridor de 50-60 de dolari.

Preţul ţiţeiului Brent a trecut în ultimele două săptămâni de 51 de dolari pe baril, un nivel ce a fost atins în mod regulat în această perioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO