Business Internaţional

Saxo Bank: Trump va fi următorul preşedinte al Statelor Unite

Saxo Bank: Trump va fi următorul preşedinte al Statelor...
02.10.2016, 17:52 4499

În timp ce în restul anului 2016 se va vorbi despre cum într-o zi se vor primi mai multe stimulente financiare şi despre cum ar trebui să investim mai mult în infrastructură, calendarul politic va bloca acţiunea. Ruperea contractului social l-ar putea ajuta pe Trump să iasă victorios şi exacerbează volatilitatea în pieţe. Însă din tulburări extreme vine schimbarea, iar nevoia de a da la o parte premisele false actuale ce susţin sistemul este masivă, potrivit unei analize Saxo Bank.

Intrăm în al patrulea trimestru cu volatilitate extrem de scăzută, la fel şi dobânzile, inflaţia şi creşterea, combinate cu o mare nervozitate şi inegalitate socială. Q4 poate fi şi trebuie să fie legat de alegerile prezidenţiale din SUA care par din ce în ce mai strânse, dar e şi un moment al anului care, în mod tradiţional, este slab pentru risk-on, cât şi un moment în care guvernele devin de obicei evazive în legătură cu cât de puţini bani vor cheltui din buget. Cu alte cuvinte ‘It's show time!

Am fost convins că lumea nu va putea supravieţui cu un dolar SUA mai puternic, dar în ciuda acestui lucru, noi, la Saxo Bank, ne-am axat intens în ultimele câteva luni asupra modului în care 'costul capitalului' a crescut pentru sectorul non-guvernamental şi cum finanţarea dolarului s-a diminuat încetul cu încetul. Acest lucru a dus la o poziţie pozitivă pe termen mediu şi scurt pentru dolar, trimiţând probabil EURUSD către un test de 1.00 şi o anumită stabilizare a USDJPY în jurul valorii de 100.00, şi foarte împotriva viziunii noastre de bază pe termen lung, mergem short pentru aur şi argint.

Un alt motiv pentru credinţa de la acest sfârşit de an într-un dolar mai mare rezidă în piaţa de credite. Spread-ul TED, care ilustrează în mod tradiţional stresul de credit, a crescut cu 40 de puncte de bază pe parcursul anului, şi la fel LIBOR-ul corelat, ceea ce se leagă de preţul banilor între bănci.

Rezerva Federală trebuie să mai livreze încă o creştere a dobânzii în acest an, dar piaţa a făcut nu una, ci două creşteri pentru mica sumă de bani ce se tranzacţionează liber, fără intervenţia guvernului. De asemenea, este foarte posibil ca după alegerile din SUA, Fed-ul să mai facă o mişcare cu o creştere de 25 de puncte de bază în decembrie, cu şanse de 60%.

Fed-ul încă vrea să crească, în timp ce omoloagele Banca Centrală Europeană, Banca Angliei şi Banca Japoniei rămân fără opţiuni, însemnând că susţinerea sau „Put” pentru piaţă scade. Recent s-a văzut că şi decidenţii politici recunosc indirect nu doar că relaxarea cantitativă şi QQE nu funcţionează, ci că ar putea şi să alimenteze bule în sectorul imobiliar şi pe pieţe. În sfârşit s-au prins că e nevoie de altceva.

Dar ce este acel altceva?

Ei bine, noul este vechiul – ascultaţi-mă bine – pe măsură ce lumea visează din nou la o expansiune fiscală ce ar salva lumea. Acesta este chiar remediul folosit în 2009 atunci când acest foarte neobişnuit ciclu de business a demarat, dar trebuie să vă dăm un avertisment.

Deficitele fiscale stau la politicieni, iar majoritatea guvernelor sunt la dietă atunci când vine vorba de cheltuit, mai ales economiile importante din Vest. SUA, Franţa şi Germania intră toate în perioada de alegeri. De obicei, nu se întâmplă nimic în timpul unor alegeri şi în următoarele 100 de zile, deci, în timp ce în restul anului 2016 se va vorbi despre cum într-o zi se vor primi mai multe stimulente financiare şi despre cum ar trebui să investim mai mult în infrastructură, calendarul politic va bloca acţiunea amânând politica până... la anul pe vremea asta!

Deja 2017 pare să fie încă un an pierdut pentru creştere, dar am senzaţia că 2017 va crea îndeajuns de multe turbulenţe, zgomot şi schimbări marginale pentru a pune în mişcare ceea ce cer de ani de zile – nevoia de o schimbare.

Candidatul republican Donald Trump poate să câştige alegerile în SUA sau nu, dar votanţii săi şi cei care l-au susţinut nu pot fi ignoraţi. Contractul social rămâne rupt, iar implicaţiile abundă.

Să se ştie, eu cred ca Trump va fi următorul preşedinte al SUA nu pentru ceea ce susţine şi cu siguranţă nu pentru ceea ce spune, dar pentru că este atât de anti-sistem. Dacă Trump ia Casa Albă, nu va fi datorită lui, ci din cauza profundei lipse de popularitate a oponentului său democrat, Hillary Clinton, care reprezintă 100% mai mult din acelaşi lucru, o direcţie care a sărăcit mulţi americani.

Nu uitaţi că contractul social a fost construit de-a lungul secolelor pe încrederea că atât conducătorul, cât şi cei conduşi vor avea beneficii, însă nu prin acest ciclu de pretinde-şi-extinde. Cei conduşi au pierdut locuri de muncă, venituri temporare şi credinţa lor în viitor.

Orice persoană care candidează la preşedinţie oriunde în lume cu o platformă anti-sistem va fi aleasă, o spun eu. Iar acest lucru nu e nici pe baza meritului, nici a ideilor, ci doar din cauză că lumea asta nu mai poate să suporte mai mult din ceea ce este. Mai mult din ceea ce este înseamnă o lume în care avem cea mai mare inegalitate din toate timpurile, cea mai mică productivitate, dobânzi direcţionate şi inflaţie în combinaţie cu cea mai mică volatilitate şi o maximă automulţumire.

Cred că Q4 va aduce primul semn de schimbare în procesul politic şi deci va aduce o mai mare volatilitate în pieţe. Iniţial, piaţa va fi şocată să afle că portofoliile sunt atât de corelate încât nu va merge să se ascută după obligaţiuni sau aur. Avertismentul final pe care-l avem este faptul că azi avem corelaţii trans-active în partea de sus a intervalului de 60%, însemnând că nu există vreo protecţie de avut căci toate activele se mişcă în aceeaşi direcţie. Cu alte cuvinte, am parcurs întregul cerc fără să ne fi mişcat undeva în opt ani lungi. Epuizarea legată de schimbarea direcţiei este la maximum şi nu mai e nimeni care să vrea să o schimbe din nou.

Toate schimbările macro din istorie au ca origine greşeli politice. Poate că Trump preşedinte ar fi o mare greşeală, dar va pune în mişcare turbulenţele de care are nevoie lumea.

Ne îndreptăm către un drum cu obstacole, deci recomandăm căşti de protecţie. Dar acesta e şi un drum care va da la o parte multe dintre premisele false pe care a fost construită această piaţă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO