Business Internaţional

Scenariul fraudei secolului: Date expirate, extrase de cont false, un computer vechi si tranzactii fictive

12.08.2009, 18:02 77

Frank Di Pascali era doar un copil iesit de pe bancile liceului in 1975, cand a fost luat sub aripa protectoare a noii stele de pe Wall Street Bernard Madoff, pe care l-a vazut intotdeauna ca pe mentorul sau, scrie cotidianul american The New York Times.

La inceputul saptamanii trecute, cel mai nou inculpat in acest caz a recunoscut in fata unui tribunal federal din Manhattan ca timp de cel putin 20 de ani l-a ajutat pe Madoff sa administreze schema Ponzi, descoperita in luna decembrie a anului trecut.

 

Rudimentar, dar de nedescoperit

Di Pascali a fost primul care a detaliat modul in care el alaturi de alte persoane ale caror identitati nu au fost facute publice si de Madoff au prelungit aceasta infractiune. Ei au utilizat date bursiere vechi luate de pe internet pentru a crea ideea de documentare, au trimis investitorilor extrase de cont false, au aranjat transferuri intre birourile din Londra si New York ale lui Madoff pentru a crea impresia ca firma obtine comisioane din tranzactii bursiere si au utilizat un computer vechi pentru a genera numere aleatoare pentru a crea impresia ca tranzactii de diferite marimi si la diferite preturi sunt incheiate in diferite locuri pe glob si la diferite momente.

"Stiam ca savarsesc o infractiune, si cu toate acestea am continuat", a declarat Di Pascali in fata judecatorului Richard J. Sullivan, inainte de a pleda vinovat pentru zece infractiuni, printre care conspiratie si evaziune fiscala.

Judecatorul Sullivan a refuzat sa il elibereze pe Di Pascali pe cautiune, in pofida interventiilor din partea procurorilor, care au cerut ca el sa fie lasat in libertate pentru a-i ajuta la investigatii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO