Business Internaţional

Ce scriu puternicele ziare americane despre revolta care cuprinde America. Publicaţiile îl critică dur pe Trump şi poziţia pe care acesta a avut-o şi îl acuză că amplifică o situaţie cu care SUA nu s-a confruntat de decenii. Galerie FOTO

Ce scriu puternicele ziare americane despre revolta care...

Autor: Ştefan Stan

02.06.2020, 22:36 2963

Ziarele americane tratează pe larg subiectul revoltelor din America, cele mai multe cuprinzând şi o critică la adresa politicii şi poziţiei avută de Donald Trump. America nu s-a mai confruntat cu o situaţie asemănătoare de decenii întregi, iar teama tuturor este că aceste revolte declanşate de uciderea de către un poliţit alb a unei persoane de culoare va cuprinde mult mai multe state.

Oraşele americane impun pe rând interdicţii mai dure şi stare de asediu, pe măsură ce protestele se amplifică în SUA. Protestatarii au început marţi un nou marş în forţă în marile oraşe din SUA, după o noapte de arestări şi distrugeri, care au determinat oficialii să impună interdicţii dure şi să se pregătească pentru o nouă rundă de lupte stradale. 

Până marţi după masă, demonstraţii paşnice deja au început în New York, Philadelphia, Los Angeles. 

În timp ce unele ziare, precum The Wall Street Journal, relatează protestele şi interidcţiile noi impuse de autorităţi în marile oraşe americane, alte publicaţii îl atacă direct pe Trump şi discursul pe care l-a avut în această perioadă, care ar fi inflamat şi mai tare spiritele şi ar fi acţionat ca un catalist al revoltelor. 

”Niciun preşedinte nu ne va amuţi vocile” , ”Foşti comandanţi militari spun că Trump a greşit când a folosit armata împotriva protestatarilor”, ”Răspunsul lui Trump la adresa protestelor a atras nemulţumire din partea ambelor partide” sunt doar câteva dintre titlurile de pe prima pagină de New York Times. 

Bloomberg scrie pe prima pagină că oficialii de la Pentagon s-au distanţat de avertismentul preşedintelui American Donald Trump de a folosi armata împotriva protestatarilor, spunând că ar fi mai bine să se bazeze pe Garda Naţională şi pe autorităţi pentru a face ordine unde este cazul, scrie Bloomberg. 
 
 
Un oficial din cadrul Departamentului de Apărare a spus marţi că deşi o parte din forţele armate active au fost puse sub alertă ridicată pentru a putea fi trimişi în acţiune, cel mai probabil în Washington, ar prefera ca autorităţile locale şi garda Naţională să gestioneze situaţia. 
 
Pentagonul s-a distanţat de asemenea şi de decizia a cere forţelor de ordine să forţeze protestatarii paşnici de lângă Casa Albă, pentru ca Trump să poată să se plimbe lângă Lafayette Square, să stea lângă o biserică şi să ţină în mână o Biblie pentru a-i fi făcute poze. 
 

Preşedintele SUA, Donald Trump a reiterat, marţi după-amiază, apelul în sensul unei intervenţii dure a forţelor de ordine pentru dispersarea protestatarilor, fiind criticat dur de Joseph Biden, candidatul democrat în scrutinul prezidenţial, informează agenţia Associated Press.

"New York, mobilizaţi Garda Naţională! Vă distrug persoanele de joasă speţă şi rataţii. Acţionaţi rapid! Nu faceţi greşeala oribilă şi mortală pe care aţi făcut-o la centrele de îngrijire a vârstnicilor" în cursul pandemiei, a declarat Donald Trump prin Twitter.

Garda Naţională a fost mobilizată în 29 de state americane, în contextul protestelor violente izbucnite după moartea unui bărbat de culoare, George Floyd, în timp ce era imobilizat de poliţişti în Minneapolis (statul Minnesota). În statul New York nu a fost mobilizată Garda Naţională. Primarul oraşului New York, Bill de Blasio, a declarat că nu vrea Garda Naţională, iar guvernatorului statului, Andrew Como, a spus că nu o va mobiliza împotriva voinţei primarului. Pe fondul violenţelor, interdicţiile de circulaţie pe timp de noapte au fost prelungite în oraşul New York până la sfârşitul săptămânii.

Joseph Biden, cel mai probabil candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din noiembrie, a denunţat "narcisismul" lui Donald Trump, un politician republican, şi a cerut reformarea Poliţiei, pentru evitarea utilizării excesive a forţei şi a incidentelor rasiste. "Preşedintele este parte a problemei şi o accentuează", a acuzat Joe Biden.

În numeroase oraşe din Statele Unite au loc proteste violente faţă de moartea unui bărbat de culoare, George Floyd, în timp ce era imobilizat de poliţişti în oraşul Minneapolis. Un agent de poliţie, Derek Chauvin, a fost pus sub acuzare pentru crimă şi omor din culpă în cazul morţii lui George Floyd. Alţi trei poliţişti ar putea fi inculpaţi în acest caz.

Preşedintele Donald Trump a avertizat că ar putea mobiliza membri ai Armatei americane pentru restabilirea ordinii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO