Business Internaţional

Se termină oferta de bani ieftini pentru băncile europene

29.06.2010, 23:04 18

Banca Centrală Europeană (BCE) încearcă să-i asigure peinvestitori că expirarea joi a programului de creditare de urgenţăa băncilor, program cu o valoare de 442 de miliarde de euro, nu vadestabiliza sistemul financiar, deşi creditorii din regiune ezităîn continuare să se împrumute reciproc, scrie The Wall StreetJournal.

Banca a lansat programul de creditare pe 12 luni cu o dobândă de1% vara trecută pentru a încuraja creditarea sectorului privat şi aasigura un volum adecvat de lichiditate în cadrul zonei euro.

De atunci, programul, care reprezintă mai mult de jumătate dinoperaţiunile de furnizare de lichidităţi ale BCE, a devenit vitalpentru băncile din Grecia, Spania şi alte ţări lovite de crizadatoriilor din regiune. Băncile spaniole au acuzat BCE că dă dovadăde un comportament "absurd" prin faptul că nu reînnoieştefacilitatea, conform Financial Times.

Costul finanţării în euro pe piaţa interbancară a urcat până laun maxim pe opt luni luni, în condiţiile în care băncile sepregătesc pentru expirarea programului. Euribor la trei luni aurcat luni la 0,754% pe an, cea mai ridicată valoare de la 1octombrie 2009 încoace.

Unii investitori se tem că băncile din zona euro, incapabile săse împrumute de pe piaţa interbancară, ar putea avea dificultăţi îna înlocui finanţarea BCE, în pofida asigurărilor repetate alebăncii că va oferi fonduri în condiţii similare, însă numai pe treiluni, începând de astăzi.

Băncile din regiune se pregătesc pentru acest eveniment,acumulând lichidităţi prin intermediul altor operaţiuni decreditare ale BCE.

"Ne aşteptăm la un nivel extrem de ridicat de participare încadrul operaţiunii de refinanţare pe trei luni", a declarat NickMatthews, economist în cadrul Royal Bank of Scotland. El estimeazăcă cererea pentru fonduri ar putea depăşi 250 de miliarde deeuro.

BCE se găseşte într-o situaţie dificilă în care încearcă înacelaşi timp să reducă dependenţa creditorilor europeni delichidităţile sale şi să diminueze tensiunile din sectorul bancar.Banca a anunţat că va desfăşura şi o operaţiune specială decreditare pe şase zile joi.

Totuşi, acţiunile BCE ar trebui să preîntâmpine o creştere preamare a dobânzilor creditelor corporate şi ale altor crediteacordate sectorului privat, spun analiştii.

Operaţiunea de creditare pe trei luni şi oferta pe şase zile arurma să reducă tensiunile de pe pieţe, iar BCE ar putea lua înconsiderare prelungirea facilităţii pe trei luni şi să reintroducăcredite pe şase luni, conform lui Patrick Jacq, strateg în cadrulBNP Paribas.

Totuşi, dacă va continua să ofere credite ieftine sistemuluibancar, BCE ar putea crea în timp presiuni inflaţioniste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO