Business Internaţional

Sectorul bancar din China, cel mai mare din lume până în 2023

Sectorul bancar din China ar putea deveni cel mai mare din lume până în 2023

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

03.06.2011, 11:02 575

Sectorul bancar din China ar putea deveni cel mai mare din lumedupă active până în anul 2023, depăşind Statele Unite cu 20 de animai devreme decât se anticipa înainte de criză, potrivit unuiraport prezentat vineri de PricewaterhouseCoopers (PwC), preluat deReuters.

Astfel, băncile occidentaletrebuie să depăşească mai repede efectele crizei şi să-şiconsolideze prezenţa în est, pentru a beneficia de creşterea dinurmătorii ani.

Sistemul bancar din India îl vadepăşi pe cel japonez până în 2035 şi ar putea să devină chiar maidezvoltat decât cel din China, odată cu îmbătrânirea populaţieichineze, se mai arată în raport.

Economistul şef al PwC JohnHawksworth a cerut liderilor din sistemul bancar, a căror influenţăa fost ştirbită de criza financiară globală, să ţină seama derearanjarea puterii economice în plan global şi să-şi revendice oparte din populaţia fără acces la servicii bancare din ţărileemergente.

"Cu populaţii de mult peste unmiliard de locuitori în fiecare dintre cele două ţări, accesul lapieţe precum China şi India este de importanţă critică pentrucreştere", a afirmat el.

Băncile chineze domină topurileglobale ca valoare de piaţă, iar unele instituţii de credit auacumulat deja o expunere uriaşă pe pieţele emergente, pentru abeneficia de explozia cererii pentru servicii financiare din parteapopulaţiilor tinere şi tot mai bogate.

Băncile din cele mai mari economiiemergente - China, India, Brazilia, Rusia, Mexic, Indonezia şiTurcia, supranumite Grupul E7 - au fost relativ izolate de efectelecrizei financiare globale care a îngenunchiat multe instituţii decredit din occident.

Pe lângă efectele crizei, bănciledin ţările dezvoltate se confruntă cu înăsprirea severă areglementărilor, guvernele şi instituţiile de supraveghere fiindhotărâte să controleze mai îndeaproape instituţiile de credit careau patronat era de creştere economică high-risk care s-a încheiatodată cu falimentul Lehman Brothers. Regulile tot mai durecontribuie la reducerea creditării, fenomenul fiind accentuat şi deîmbătrânirea populaţiei din ţările bogate.

PwC, care îşi bazează analiza peproiecţiile privind PIB-ul şi evoluţia pieţelor de credit, noteazăcă expansiunea ţărilor E7 depinde de investiţii guvernamentale îninfrastructură, deschiderea pieţelor la competiţie, reducereabirocraţiei şi a deficitelor bugetare şi consolidarea edicaţiei înzonele rurale.

Compania de consultanţăanticipează că activele bancare glboale ar putea creşte de patruori până în 2050, la circa 300 de mii de miliarde de dolari, iarProdusul Intern Brut total al ţărilor E7 va ajunge din urmă PIB-ulGrupului G7 (SUA, Japonia, Germana, Marea Britanie, Franţa, Italiaşi Canada) în următorii 20 de ani, şi îl va depăşi cu mult înurmătoarele patru decenii.

Sistemul bancar britanic, pe loculpatru în lume după active, ar urma să fie depăşit de cel indian înurmătorii 20 de ani şi de Brazilia până în 2050, estimeazăPwC.

Astfel, economiile dezvoltatetrebuie să investească masiv în ţările emergente pentru a obţine omai bună creştere, lucru care se va dovedi însă dificil.

"Ţările E7 nu au nevoie de baniiG7, de deciziile sau de consumatorii lor, aşa că economiiledezvoltate vor avea nevoie de argumente solide pentru a convingenoile puteri economice să invite concurenţi străini", conchidestudiul PwC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO