Business Internaţional

Şefa BCE vine cu un reper pentru începerea tăierii dobânzilor, în vară, alăturându-se colegilor care încearcă să tempereze aşteptările legate de o relaxare iminentă a politicii monetare

Şefa BCE vine cu un reper pentru începerea tăierii...

Autor: Catalina Apostoiu

17.01.2024, 21:40 151

Banca Centrală Europeană ar putea reduce dobânzile în vară, a declarat la Davos preşedinta aces­teia, Christine Lagarde, potrivit Bloomberg.

Aceasta a fost întrebată dacă ar putea exista o susţinere majoritară pentru o astfel de mişcare, având în vedere că mai mulţi strategi ai băncii au semnalat această perioadă pentru tăierea costurilor de finanţare.

„Aş spune la rândul meu că a­ceastă probabilitate există“, a decla­rat Lagarde. „Însă trebuie să fiu re­zer­­vată, pentru că spunem de aseme­nea că depindem de date şi că există în continuare un nivel de nesiguranţă şi că unii indicatori nu sunt ancoraţi la nivelul la care am vrea“.

Preşedinta BCE se alătură astfel multora dintre colegii săi în încer­carea de a tempera aşteptările legate de o relaxare iminentă a politicii mo­netare, admiţând în acelaşi timp că banca s-a înscris pe această cale de reducere a costurilor de finanţare în ultimă instanţă. Lagarde a declarat de asemenea că pariurile pieţei pe reduceri agre­sive de dobânzi reprezintă o distra­gere. „Acestea nu ne ajută în lupta împo­triva inflaţiei“.

Pieţele au reacţionat la comen­tariile sale diminuându-şi aşteptările privitoare la amploarea reducerilor de dobânzi pe acest an. Acestea în­trevăd acum 140 de puncte bază până la finalul anului, echivalentul a cinci reduceri de un sfert de punct, faţă de şase reduceri la finalul săptămânii trecute. A scăzut de asemenea şi convingerea că prima reducere va veni chiar în aprilie.

Lagarde a indicat că oficialii au nevoie de mai multe dovezi pentru a fi siguri că preţurile de consum sunt sub control. „Până când nu vom fi siguri că inflaţia se situează suste­na­bil la 2%, pe termen mediu, şi dispu­nem de datele care să susţină acest lucru, nu voi striga victorie. Nu încă“, a declarat şefa BCE.

Pieţele sunt prea optimiste în ceea ce priveşte aşteptările legate de reduceri de dobânzi, a declarat la rândul său pentru CNBC preşedin­tele băncii olandeze Klaas Knot.

Anterior, şeful băncii centrale austriece Robert Holzmann, decla­rase că există riscuri care ar putea însemna că dobânzile nu vor scădea deloc în acest an.

BCE face progrese în a reduce inflaţia la 2%, însă are nevoie de mai multe dovezi înainte ca reducerile de dobânzi să intre pe agenda sa, iar strategii ar trebui să aştepte „puţin mai mult“, mai degrabă decât să facă o mişcare prematură, a avertizat la rândul său strategul finlandez Tuomas Valimaki, conform Reuters.

Mai multe ţări din zona euro stabilesc salariile în lunile următoare, iar economistul şef al BCE, Philip Lane, a declarat că BCE va dispune de date cruciale până la şedinţa din iunie, sugerând că nu va exista nicio reducere de dobânzi până atunci.

Spre deosebire de colegii săi, guvernatorul băncii centrale portugheze Mario Centeno a prezentat o imagine optimistă privitoare la traiectoria inflaţiei, semnalându-şi deschiderea faţă de posibilitatea reducerii dobânzilor mai devreme, relatează Bloomberg. 

Mulţi oficiali BCE resping posibilitatea reducerii dobânzilor în primăvară în pofida convingerii în creştere a consumatorilor că cea mai grea parte a episodului inflaţionist a trecut, notează Financial Times.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO