Business Internaţional

Şeful analiştilor Erste acuză S&P de neprofesionalism

Autor: Voican Razvan

06.12.2011, 16:34 230

"Ameninţarea vădită" pe care agenţia americană de rating Standard&Poor's (S&P) a lansat-o în bloc la adresa mai multor ţări din zona euro care şi-ar putea pierde ratingul AAA - incluzând Austria şi Germania, este contrară oricăror norme profesionale şi oricăror uzanţe, afirmă Friedrich Mostboeck, şeful analiştilor Erste Group, citat de agenţia austriacă de presă.

El a criticat în termeni duri anunţul "lipsit de profesionalism" pe care S&P l-a lansat aseară şi potrivit căruia 15 state din zona euro ar putea fi retrogradate dacă vineri liderii europeni nu vin în sfârşit cu soluţii de rezolvare a crizei.

Mostboeck susţine că gestul S&P demonstrează clar că agenţii de rating nu au o atitudine obiectivă şi consideră că dacă mai contează ca o analiză de rating să fie făcută cum trebuie, atunci ţări ca Austria, Germania, Danemarca şi Finlanda nu ar trebui să-şi piardă ratingurile AAA.

O eventuală retrogradare a Austriei ar avea impact automat asupra marilor bănci austriece care deja se confruntă cu dificultăţi din cauza noilor cerinţe de capital şi sunt presate de supraveghetori să caute finanţări în ţările din regiune dacă vor ca subsidiarele lor să continue creditarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO