Business Internaţional

Semnale bune din zona euro: industriile Spaniei şi Italiei îşi revin datorită exporturilor

În Spania, îmbunătăţirea activităţii industriei întăreşte ideea promovată de premierul Mariano Rajoy că exporturile vor ajuta economia să iasă anul acesta din recesiune. AFP/Mediafax Foto

În Spania, îmbunătăţirea activităţii industriei întăreşte ideea promovată de premierul Mariano Rajoy că exporturile vor ajuta economia să iasă anul acesta din recesiune. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

02.09.2013, 21:12 902

Activitatea industriei spaniole a crescut în august pentru prima dată în ultimii doi ani, în timp ce producţia uzinelor italiene a accelerat la cel mai rapid ritm din ultimele 28 de luni, semn că două dintre ţările europene cel mai dur lovite de criză îşi revin şi întăresc economia zonei euro, principala piaţă pentru exporturile României.     

Creşterea producţiei industriei italiene a accelerat propulsată de creşterea comenzilor noi pe fondul majorării substanţiale a exporturilor, se arată într-o analiză a firmei britanice de cercetare Markit Economics, scrie Bloomberg. În Spania, îmbunătăţirea activităţii industriei întăreşte ideea promovată de premierul Mariano Rajoy că exporturile vor ajuta economia să iasă anul acesta din recesiune. 

„Privind înainte, speranţa pentru producătorii industriali este ca actuala îmbunătăţire a încrederii în majoritatea ţărilor din zona euro să încurajeze afacerile să investească mai mult şi consumatorii să cheltuiească mai mult, în special pe bunuri destinate unei folosinţe îndelungate“, consideră Howard Archer, economist-şef specializat pe Europa la IHS Global Insight.

La nivelul zonei euro, indicatorii Markit arată o producţie industrială mai mare decât s-a anticipat. Semnalele încurajatoare au început să se înmulţească de când economia uniunii monetare a revenit pe creştere, în al doilea trimestru, după cea mai lungă recesiune din istorie. Încrederea în economie a urcat în august la maximul ultimilor doi ani. Indicele Europe 600 al acţiunilor companiilor europene a câştigat 5% în valoare în ultimele două luni, iar euro s-a apreciat cu 1,8% în raport cu dolarul.

„Încurajator este mai ales faptul că revenirea este la scară largă, indicele PMI (al optimismului directorilor de achiziţii – n.r.) crescând în toate statele cu excepţia Franţei“, notează Chris Williamson, economist-şef al Markit. El a subliniat că în Germania, Olanda, Austria, Spania şi Italia producţia industrială creşte cu cel mai rapid ritm din ultimii cel puţin doi ani, în timp ce în Grecia scăderea a încetinit substanţial.

Optimismul este întărit, printre altele, de rezultatele Mercedes-Benz, care ocupă locul trei în topul mondial al producătorilor de autovehicule de lux. Acesta a produs în prima jumătate a anului mai multe maşini ca niciodată pentru a acoperi cererea pentru noile modele compact şi de SUV-uri.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO