Business Internaţional

"Sifonarul" care a aruncat în dizgraţie cea mai mare bancă din Europa : “Banii proveneau de la mafia, de la traficanţi de droguri, din diamantele pline de sânge şi de la evazionişti”

"Sifonarul" care a aruncat în dizgraţie cea mai mare...

Autor: Sebastian Tănase

19.02.2015, 18:57 12677

Herve Falciani, specialistul IT franco-italian care a furnizat informaţii compromiţătoare despre banii “murdari” ascunşi de colosul bancar britanic HSBC pentru diferite personaje publice şi politicieni, inclusiv din România, povesteşte într-un interviu filmat acordat în 2014 despre motivele care l-au determinat să devină informator şi despre lipsa de interes manifestată iniţial de autorităţi.

Datorită informaţiilor lui, guvernele fraudate au putut să recupereze până în prezent miliarde de dolari din taxele neplătite.

Interviul, acordat producătorului englez de filme Nick Francis, a fost publicat de ziarul britanic The Guardian:

“În 2001 am reuşit să obţin un post la divizia de private banking a HSBC din Monte Carlo. Sarcina mea era să upgradez şi să îmbunătăţesc infrastructura IT. Când m-am transferat la sediul central, era din ce în ce mai limpede că banca se îndrepta spre o zonă unde existau foarte puţine controale şi că nu se dorea schimbarea acestei politici.

Toţi acei bani proveneau de la mafie, traficanţi de droguri, traficanţi de diamante sau din evaziune fiscală şi nu exista niciun fel de control asupra acestor activităţi. Pe lângă acest fapt, în momentul în care s-a aflat de existenţa aceastei probleme, nimeni nu era motivate, şi ma refer aici la guverne, să ia vreo măsură, chiar şi atunci când ar fi fost foarte uşor. Aveam peste 500 de miliarde de dolari în active care nu ar fi trebuit să fie acolo şi era foarte clar că problema venea din direcţia conducerii, a consiliului directoral. Aşadar, nu numai că cei din conducere erau de acord să primească aceşti bani, dar participau la efoturile de a-i ascunde.

Cel mai şocant aspect este însă următorul: Când am realizat că nu exista nicio posiblitate internă de a schimba sistemele şi cultura, a trebui să creez un plan pentru a forţa autorităţile să acţioneze. Trebuia să iau informaţiile cele mai de preţ şi aveam acces la 100.000 de nume din peste 170 de ţări, însă partea dificilă era că trebuia să iau nu numai datele cele mai de preţ precum numele titularilor sau conturile acestora, dar şi contrapartidele lor, tranzacţiile şi datele când aceste tranzacţii au fost efectuate…vorbim totuşi despre informaţii secrete.”   

Fuga

Falciani a încărcat astfel detaliile conturilor, adică peste 60.000 de documente cu informaţii despre 100.000 de clienţi bogaţi care îşI ascundeau banii în depozitele băncii, pe un server securizat, iar în decembrie 2008 a fugit în Franţa.

“O lună mai târziu, la sfârşitul lunii ianuarie 2009, poliţia franceză a bătut la uşa mea ca să mă aresteze pentru a doua oară. În custodie, i-am explicat procurorului francez cât de limpede am putut că se afla în faţa celui mai mare caz de scurgere de informaţii despre operaţiunile tip shadow banking. I-am dat procurorului acces, încă de la început, la o listă cu numele a câtorva mii de francezi care îşi ascundeau banii în Geneva.“

După ce a fost eliberat din custodie, Falciani a plecat în Spania unde a fost reţinut timp de şase luni, perioadă pe parcursul căreia a aşteptat extrădarea în Elveţia. Cu toate acestea, autorităţile spaniole au refuzat să-l extrădeze. Ulterior, acesta a intrat într-un program de protecţie a martorilor pentru a putea ajuta guvernele fraudate să-i tragă la răspundere peposesorii conturilor secrete din filiala elveţiană a HSBC.

 Mulţumită acestor informaţii despre bancă ştim acum că s-a făcut evaziune fiscală de sute de miliarde de dolari. Fără taxe nu am putea avea infrastructură, nu am putea trăi în societatea modernă. Să nu plăteşti taxe înseamnă că nu vrei să-ţi asumi responsabilitatea de a trâi într-o societate. Acum este imposibil pentru guvernele lumii să pretindă că nu sunt familiarizate cu faptul că acest sistem financiar promovează inegalitatea.”

În 2008, Falciani a intrat în contact cu guvernul din Marea Britanie căruia i-a înmânat detaliile a peste 6.000 de indivizi cu conturi la filiala elveţiană a HSBC. Până în prezent guvernul britanic a intentat proces unei singure persoane.

De asemenea, Stephen Green, fostul preşedinte al HSBC în perioada pentru care Falciani a acuzat lipsa controalelor în interiorul băncii, a fost ridicat la rangul de cavaler, devenind ministrul britanic pentru investiţii şi comerţ.

Asta este viaţa mea. Va continua să reprezinte o luptă. Singurul motiv pentru care fac parte din lupta aceasta este că am făcut publice toate acele informaţii.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO