Business Internaţional

Siria mănâncă grâu şi porumb românesc de 80 mil. euro

Siria mănâncă grâu şi porumb românesc de 80 mil. euro

Autor: Gabriel Razi

11.04.2012, 00:05 891

Siria, ţară care se confruntă în prezent cu mişcări violente de contestare a regimului preşedintelului Bashar al-Assad, a cumpărat anul trecut din România grâu şi porumb în valoare totală de 80 de milioane de euro, de peste 2,5 ori mai mult decât în 2010, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Situaţia vine în contextul în care Siria riscă să fie supusă unui embargo de către economiile occidentale ca răspuns la confruntările violente dintre populaţie şi forţele de ordine controlate de autorităţile de la Damasc. Revoltele au început în urmă cu un an odată cu "primăvara arabă".

Deşi un embargo pentru comerţul internaţional cu alimente este puţin probabil, impunerea unui set de in­ter­dicţii pentru comerţul cu petrol ar lovi şi în exporturile româneşti, în condiţiile în care Siria îşi fi­nan­ţează o bună parte din economie cu ajutorul în­casărilor din vânzările de petrol.

Această situaţie vine în contextul în care Siria a fost în 2011 a patra piaţă de export a României atât în cazul grâului, cât şi în cel al porumbului. Astfel, în 2011 traderii români au livrat grâu de 35 milioane de euro pe această piaţă arabă, respectiv porumb de alte 45 de milioane de euro.

În cazul grâului, exporturile României pe această piaţă au crescut de aproape opt ori faţă de anul 2010, în timp ce livrările de porumb au avansat pe acelaşi interval de 1,5 ori.

Evoluţia livrărilor în străinătate de grâu sau porumb are o miză imensă în mersul exporturilor de produse agroalimentare. Anul trecut aproape jumătate din exporturile pe această linie au fost acoperite de materii prime printre care se numără grâul, porumbul sau floarea-soarelui. În 2011 România a trimis la export produse agroalimentare de 3,9 miliarde de euro, în creştere cu 27% faţă de 2010.

În acest context, ţările arabe au o importanţă strategică, în condiţiile în care o treime din exporturile de grâu, adică 102 milioane de euro, şi 20% din exporturile de porumb, adică 116 milioane de euro, au ajuns pe aceste pieţe.

Prezenţa ţărilor arabe în topul primelor 20 de economii care importă grâu din România nu este surprinzătoare, în condiţiile în care o bună parte din aceste pieţe se numără şi printre cei mai mari importatori de grâu la nivel mondial.

Spre exemplu, Egiptul, care achiziţionează grâu de aproximativ 2 miliarde de euro an de an de pe pieţele internaţionale, s-a clasat în 2011 pe podiumul importatorilor de grâu românesc, după ce a făcut achiziţii de 36,3 milioane de euro, de 13 ori mai mari decât cele din 2009.

În a doua parte a anului trecut traderul Ameropa Grains a câştigat o licitaţie pentru furnizarea a 60.000 de tone de grâu către Egipt, potrivit unor informaţii anterioare.

În conturile Ameropa au intrat circa 11,5 milioane de euro în urma acestui contract, potrivit calculelor ZF făcute pe baza preţului mediu de import.

Deşi poziţionată strategic la Marea Neagră, România intră în competiţie cu alţi mari producători de grâu din regiune precum Rusia sau Ucraina pentru a livra grâu ţărilor din Orientul Mijlociu şi nordul Africii.

Impactul concurenţei puternice pentru livrările către pieţele din această regiune este vizibil având în vedere că în topul primelor zece ţări care au importat grâu românesc în 2011 printre cele mai mici preţuri medii au fost cele de pe pieţe precum Siria, Iordania, Arabia Saudită sau Egiptul. Aici preţurile de achiziţie s-au cifrat în 2011 între 181 şi 192 euro/tonă, în timp ce pe alte pieţe europene preţurile au depăşit pragul de 200 euro/tonă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO