Business Internaţional

Soarta celor doi creditori sta in mainile viitorului presedinte al SUA

09.09.2008, 23:56 24

Preluarea companiilor ipotecare Freddie Mac si Fannie Mae de catre Trezoreria SUA este doar o modalitate provizorie prin care cele doua sunt mentinute pe linia de plutire, urmand ca viitorul presedinte si urmatorul Congres sa decida soarta celor doua institutii, scrie Bloomberg.
Decizia de duminica, prin care cele doua banci au fost plasate sub tutela Trezoreriei, favorizeaza varianta propusa de fostul presedinte al Fed Alan Greenspan, aceea de a diviza si vinde companiile.
O alta varianta ar fi nationalizarea totala a celor doua, ceea ce ar consolida rolul guvernului pe pietele ipotecare. Evitarea luarii unei decizii finale in aceasta problema sporeste sansele unei interventii a Congresului, conform declaratiilor senatorului democrat Charles Schumer.
"Noul Congres si urmatoarea administratie vor decide care va fi rolul guvernului in general si gradul de implicare in viitorul celor doua institutii in particular in ceea ce priveste piata imobiliara", a declarat Hanry Paulson, secretarul Trezoreriei americane. "Toata lumea este de acord ca cele doua banci nu pot continua sa opereze in forma actuala", a adaugat el.
Candidatul democrat la presedintia Statelor Unite Barack Obama a declarat in acest weekend ca "o oarecare interventie" a statului este necesara pentru a preveni "o criza mai mare si cu implicatii mai grave". Dupa ce criza actuala va lua sfarsit, "atentia autoritatilor trebuie indreptata catre politicile locative", a adaugat Obama.
"Trebuie sa ii ajutam pe oameni sa isi pastreze casele", a declarat candidatul republican la presedintie John McCain. "Avem nevoie de restructurari, avem nevoie de reorganizare si avem nevoie de incredere in noi insine ca putem stopa aceasta criza", a adaugat McCain.
Preluarea Freddie Mac si Fannie Mae vine la doua luni dupa ce Paulson a propus efectuarea de injectii de capital pentru salvarea celor doua institutii ipotecare.
Congresul American a votat legea, care a fost semnata de presedintele George W. Bush pe 30 iulie. Pana la inceputul acestei luni, Paulson a negat eventualitatea unei interventii si a pastrat tacerea in legatura cu situatia celor doua banci in ciuda presiunilor din partea investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO