Business Internaţional

Socialiştii francezi vor taxe pentru bogaţi de 75%

 Socialiştii francezi vor taxe pentru bogaţi de 75%

Autor: Iulian Anghel

28.02.2012, 14:37 744

François Hollande, candidatul socialist la alegerile prezidenţiale din Franţa, a produs o surpriză anunţând luni seară că, în cazul în care va fi ales preşedinte, va adopta un impozit "marginal" de 75% pentru "cei mai bogaţi", adică pentru acei cetăţeni care câştigă mai mult de un million de euro pe an.


"Am considerat şi fac acest anunţa aici, anume că, deasupra barierei de un million de euro pe an nivelul de impozitare ar trebuie să fie de 75%. Nu este posibil să avem acest nivel al remuneraţiei", a susţinut Hollande la postul de televiziune TF1, citat de La Tribune.

"Un million de euro pe an, deci aproape 100.000 de euro pe lună. Am văzut creşteri considerabile ale salariilor şefilor CAC 40 (cele mai mari 40 de companii cotate la bursa din Paris - n.n.), două milioane de euro pe lună (pe an - n.n.) în medie. Cum să accepţi?" a susţinut Hollande pe care sondajele în plasează în fruntea preferinţelor de vot ale francezilor la alegerile prezidenţiale din aprilie. Hollande a mai amintit că programul său fiscal prevede o tranşă de impozit de 45% pentru veniturile superioare a 150.000 de euro anual.

El a mai anunţat impozitarea în plus a veniturilor obţinute pe piaţa de capital. Totodată Hollande a spus că regretă o afirmaţie făcută anterior, potrivit căreia nu-i plac bogaţii: "Ceea ce nu accept este bogăţia indecentă."

Propunerile lui Hollande i-au adus acuzaţii din tabăra preşedintelui Nicolas Sarkozy, acuzaţii care privisc, evident, "dervia" candidatului.

Hollande a fost partenerul de viaţă a fostului candidat socialist din urmă cu cinci ani, Segolene Royal. Între timp, cuplul s-a despărţit, dar şi atunci socialiştii puneau aceeaşi problemă a impozitării şi a situaţiei celor săraci. Ei bine, Royal nu era chiar săracă. Socialiştilor li s-a reproşat "stângismul" de vitrină: oameni bogaţi plângând pe umărul celor săraci. Din această galerie nu avea cum să lipsească fostul şef al FMI Dominique Strauss Khan care ar fi fost, foarte probabil, candidatul socialist în aceste alegeri, dacă nu ar fi fost implicat în scandalul sexual care i-a pus punct carierei. Ei bine şi DSK avea un discurs de stânga, ceea ce nu-l împiedica să se bucure de impresionanta sa avere şi să circule cu maşini superluxoase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO