Business Internaţional

Solida economie germană a început să se clatine, iar aşteptările populaţiei „s-au prăbuşit complet“

Cheltuielile populaţiei din Germania reprezintă 57,5% din PIB-ul ţării, pe când în România acestea au o pondere de peste 70% în PIB. Sursa foto - AFP

Cheltuielile populaţiei din Germania reprezintă 57,5% din PIB-ul ţării, pe când în România acestea au o pondere de peste 70% în PIB. Sursa foto - AFP

Autor: Daniela Stoican

28.08.2014, 00:05 1474

Un indice anticipativ al încrederii consumatorilor germani în economie realizat de firma de cercetare de piaţă GfK a coborât de la 8,9 puncte în august la 8,6 puncte în septembrie. Aceasta este prima scădere din ultimul an şi jumătate şi cea mai abruptă din ultimii trei ani.

În ultimele săptămâni economia Germaniei a început să se clatine, iar aşteptările economice „s-au prăbuşit complet pe fondul intensificării problemelor la nivel internaţional“, potrivit GfK.

Încrederea populaţiei este importantă pentru economia germană deoarece cheltuielile gospo­dăriilor reprezintă 57,5% din PIB, potrivit Biroului German de Statistică. În România, aceste cheltuieli repre­zintă o proporţie mult mai mare din PIB,  de 71,1% în 2013, potrivit Institutului Român de Statistică.

Încrederea nemţilor în economie este importantă şi pentru exportatorii români deoarece, spre exemplu, Germania este una dintre cele mai mari pieţe străine pentru automobilele Dacia.

Germania este cel mai mare partener comercial al României. Exporturile româneşti către această piaţă au crescut cu 87% din 2007 până în 2013, la 9,2 miliarde euro.

Germanii beneficiază de o piaţă stabilă a muncii, de salarii în creştere şi de o inflaţie moderată, factori care i-au determinat până acum pe consumatori să fie mai dispuşi să-şi cheltuiască şi să fie mai optimişti privind evoluţia veniturilor. Însă „escaladarea conflictelor din Irak, Israel şi estul Ucrainei, precum şi spirala sancţiunilor legate de Rusia au acum un impact negativ şi asupra perspectivei germanilor, anterior extrem de optimistă“, explică analistul GfK Rolf Buerkl.

PIB-ul Germaniei a scăzut neaşteptat, cu 0,2%, în trimestrul doi. Pe lista potenţialelor pericole pentru economie se mai află revenirea nu foarte robustă din criză a zonei euro.

„Dacă pe plan intern condiţiile generale se vor deteriora semnificativ ca urmare a oricărei escaladări a situaţiei (internaţionale – n.red.), este probabil ca vremuri dificile să urmeze pentru economia germană“, mai avertizează GfK.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO