Business Internaţional

Soluţia pentru Grecia ar putea fi moneda paralelă „geuro”, propusă de un economist german

Soluţia pentru Grecia ar putea fi moneda paralelă...

Autor: Andrei Cîrchelan

20.05.2012, 17:13 1495

Un fost economist şef al Deutsche Bank, Thomas Mayer, propune o soluţie alternativă pentru rezolvarea crizei datoriilor din Grecia, dat fiind faptul că nimeni nu vrea ca grecii să părăsească zona euro, iar grecii nu mai vor pachete de ajutor din partea creditorilor externi. Ideea lui Mayer constă în folosirea biletelor de datorie, denumite geuro, ca monedă, potrivit Business Insider.

Pornind de la un scenariu în care Troica (Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană) întrerupe doar parţial legăturile financiare cu Grecia, Mayer notează că va apărea un deficit de lichidităţi în euro în Grecia. Troica şi-ar menţine doar ajutorul pentru sistemul bancar elen şi pentru serviciile care ajută la plata datoriei, iar guvernul elen va trebui să emită bilete de datorie. Aceste bilete devin monedă, geuro, folosite mai departe de creditori pentru plata facturilor. Geuro devine astfel o monedă paralelă.

Noua monedă ar fi folosită în majoritatea tranzacţiilor domestice, şi s-ar schimba în euro cu un discount de 50%, fiind devalorizată. Pe măsură ce plata pentru bunuri, servicii şi salarii elene s-ar face în geuro, exportatorii ar putea să reducă preţurile în euro, ceea ce i-ar ajuta să devină mai competitivi.  

Pe de altă parte, implementarea unui astfel de sistem ar presupune ca Europa să preia în întregime controlul asupra băncilor elene, pentru a evita extinderea lipsei de lichidităţi. În schimb, Grecia obţine exact ce îi trebuie: un sistem bancar recapitalizat şi o devalorizare internă care să o ajute să devină mai competitivă. Astfel, Grecia ar rămâne în zona euro şi are menţine moneda geuro până când este pregătită să revină complet la euro.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO