Business Internaţional

Spania se împrumută din ce în ce mai scump

Spania se împrumută din ce în ce mai scump

Autor: Marius Oncu

19.06.2012, 14:00 805

Trezoreria a vândut titluri pe 12 luni în valoare de 2,4 miliarde de euro la o dobândă medie de 5,07%, în urcare puternică de la 2,98% la precedenta licitaţie, din mai, potrivit Financial Times. De asemenea, au fost vândute titluri de 639 milioane de dolari pe 18 luni, la o medie de 5,1%, raportat la 3,3% la licitaţia anterioară pentru o astfel de maturitate.

Cererea a depăşit de 2,16 ori oferta la titlurile pe 12 luni şi de 4,42 ori la cele pe 18 luni.

Licitaţiile de obligaţiuni şi titluri ale Spaniei pe piaţa financiară sunt urmărite cu atenţie, după ce randamentul obligaţiunilor spaniole pe zece ani a depăşit pe piaţa secundară pragul psihologic de 7%, care semnalează că finanţarea datoriei a devenit nesustenabilă.

Trezoreria vrea să vândă obligaţiuni pe termen mediu şi joi, parte a programului de finanţare a deficitului bugetar şi de rostogolire a datoriei existente.

Un acord al liderilor din zona euro de a susţine recapitalizarea băncilor din Spania cu fonduri de până la 100 de miliarde de euro nu a reuşit să calmeze temerile că a patra economie a zonei euro va avea nevoie de un nou ajutor extern.

Un program pentru Spania, similar celor acordate Greciei, Irlandei şi Portugaliei, s-ar ridica la circa 500 de miliarde de euro, ar consuma o mare parte din resursele UE şi FMI şi ar ridica posibilitatea ca şi Italia să primească asistenţă, prevestind o destrămare a zonei euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO