Business Internaţional

Stabilitatea Germaniei este sub semnul întrebării: Discuţiile pentru formarea unui guvern au eşuat, iar Berlinul ar putea ajunge alegeri anticipate

Stabilitatea Germaniei este sub semnul întrebării:...

Autor: Mircea Olteanu

20.11.2017, 04:44 162

Negocierile pentru formarea unui nou guvern de coaliţie în Germania au eşuat după ce Partidul Democraţilor Liberi (FDP, centru-dreapta) s-a retras de la discuţii, iar acest lucru ar putea duce la organizarea de alegeri anticipate, informează site-ul agenţiei de ştiri Dpa.

Christian Lindner, şeful democraţilor liberi, a declarat că discuţiile au eşuat din cauza imposibilităţii de a se pune de acord asupra unei viziuni comune pentru modernizarea Germaniei.

"Este mai bine să nu guvernăm, decât să guvernăm prost", a adăugat Linder.

Postul France 24 relatează că eşecul negocierilor ar putea chiar duce la încheierea carierei cancelarului Angela Merkel.

În condiţiile în care Partidul Social-Democrat (SDP) a respins propunerile privind o nouă coaliţie cu Merkel, iar cancelarul s-a declarat împotriva formării unui guvern minoritar, este posibil ca germanii să fie din nou chemaţi la urne.

Un sondaj de opinie realizat online de cotidianul Die Welt a relevat că 61,4% din respondenţi au fost de părere că eşecul negocierilor ar însemna finalul carierei de cancelar pentru Merkel.

În urma rezultatului slab înregistrat la alegerile legislative din septembrie, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), partidul cancelarului Angela Merkel, a trebuit să iniţieze negocieri pentru formarea unui guvern de coaliţie cu două formaţiuni mai mici, Partidul Democraţilor Liberi şi Alianţa '90/Partidul Verzilor (B90/G, centru-stânga).

Discuţiile tripartite s-au blocat pe teme precum imigraţia şi politicile în privinţa mediului.

În cazul unui nou scrutin electoral există riscul ca formaţiunea extremistă Alternativă pentru Germania (AfD, extremă-dreapta) să-şi consolideze poziţia în Parlamentul federal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO