Business Internaţional

Statele Unite sunt mai atractive ca niciodata pentru companiile straine

10.04.2008, 17:14 14

Cu patru ani in urma, una din fabricile de la marginea orasului Holland din Michigan era pe punctul de a da faliment, iar muncitorii se rareau de la o zi la alta. Intr-o zi, gigantul german Siemens a achizitionat fabrica respectiva si a integrat-o in marea companie globala. Astazi, aceeasi fabrica transporta echipamente de purificare a apei catre Asia si Orientul Mijlociu, iar numarul angajatilor creste de la zi la zi, scrie International Herald Tribune.
"Globalizarea a fost un lucru bun pentru Holland", a declarat David Spyker, fostul manager al fabricii si actualul vicepresedinte al unei divizii globale a Siemens.
La numai 95 de kilometri nord-vest de fabrica de echipamente, astfel de afirmatii pot aduce oricui probleme, deoarece in urma cu doi ani o companie multinationala din Suedia a inchis cea mai mare fabrica de frigidere la acea vreme.
Compania Electrolux a mutat operatiunile de productie din Greenville in Mexic, ceea ce a dus la disponibilizarea a 2.700 de angajati dintr-un oras cu o populatie de 8.000 de locuitori. "Aici, toata lumea vorbeste despre Electrolux, asa cum restul tarii vorbeste despre uraganul Katrina", a declarat Becky Gebhart, managerul unei clinici medicale nonprofit deschisa in noiembrie pentru locuitorii mai saraci din Greenville.
In timp ce investitorii straini se arunca asupra Statelor Unite, achizitionand intregi sectoare ale economiei si plasand milioane de americani sub conducere straina, cele doua orase din Michigan ofera doua perspective complet diferite unei natiuni ingrijorate.
Devalorizarea dolarului din ultimele luni nu a facut decat sa agraveze problema, iar multe dintre cele mai de pret active ale SUA sunt puse acum la vanzare pe preturi derizorii.
Pentru multe comunitati, cum este cazul orasului Holland din Michigan, consecintele acestei evolutii au adus odata cu ele noi locuri de munca si salarii decente. In acelasi timp, achizitiile straine le-au oferit capitalul necesar expansiunii si deschiderea catre pietele internationale.
Pe de alta parte, comunitatile mai putin norocoase, cum este cea din Greenville, sufera de pe urma marilor companii, care le considera prea scumpe fata de adevarata lor valoare si le inlocuiesc prin outsourcing.
O calatorie pana in Michigan dezvaluie relatia ambivalenta a Americii cu economia globala. Capitalul strain aduce companiile americane sub conducerea unor mari companii din Europa sau Asia. De asemenea, creeaza locuri de munca, dintre care unele in sectoare emergente, cum ar fi energia alternativa, care au posibilitati extraordinare de dezvoltare. In plus, capitalul strain ajuta la cresterea exporturilor din America, ceea ce reprezinta un motiv de speranta pentru tara coplesita de criza sectorului imobiliar.
Conform unor date guvernamentale, peste 200.000 de rezidenti ai statului Michigan lucreaza din 2005 pentru divizii locale ale unor companii straine.
Cu toate acestea, pentru un stat care a pierdut 300.000 de locuri de munca din 2000 pana in prezent, investitiile straine nu au reusit sa compenseze pierderile, ba chiar uneori au contribuit la ele.
Electrolux a cumparat fabrica din Greenville in 1986 de la o firma americana. Pentru multi ani, compania a fost multumita pana cand s-a decis, ca multe alte companii, ca ar putea reduce costurile prin mutarea activitatii de productie intr-o tara cu forta de munca mai ieftina.
In timp ce ajutoarele de somaj abia reusesc sa ii tina pe linia de plutire, muncitorii disponibilizati continua sa-si caute de lucru. Dar vanzarile la restaurante, magazine de piese si unelte si chiar la dealerii auto au tot scazut, ceea ce a dus la si mai multe disponibilizari, care nu fac decat sa inrautateasca situatia.
In ciuda problemelor, Granholm a facut mai multe deplasari in Japonia si Europa pentru a stabili legaturi comerciale si pentru a atrage capital strain. "Nu ne vom multumi sa fim victime ale economiei globale. Una dintre strategiile abordate pentru a obtine noi locuri de munca este atragerea investitorilor straini", a declarat guvernatorul.
Exista o serie de factori care au alimentat nevoia de capital strain in Statele Unite. In primul rand, slabiciunea dolarului in fata yenului japonez sau a monedei europene au facut din companiile americane tinte ieftine pentru investitorii straini. Statele Unite reprezinta inca cea mai mare piata din lume si achizitia unei companii americane este in continuare cea mai rapida cale de a patrunde pe aceasta piata. In plus, in situatia actuala, generata de criza creditelor ipotecare, companiile americane reusesc foarte greu sa obtina credite, ceea ce le impinge sa-si vanda activele pentru lichiditati.
Nu in ultimul rand, Statele Unite efectiv traiesc de pe urma banilor imprumutati, avand in vedere ca anul trecut, valoarea importurilor o depasea pe cea a exporturilor cu peste 700 de mld. dolari (446,2 mld. euro). Vanzarea companiilor catre investitorii straini este doar un pas spre echilibru.
"Daca Statele Unite nu se vor redresa in urmatoarea perioada din punct de vedere financiar, restul lumii nu ne va oferi surplusul ei pe gratis. Trebuie sa le vindem ceva in schimb. Nu exista nicaieri finantari gratuite pentru SUA", a declarat Matthew Slaughter, profesor de economie la Dartmouth.
In perioada 1998 - 2007 companiile straine au platit peste 1.700 mld. dolari (1.082 mld. euro) pe achizitii in Statele Unite, conform datelor furnizate de Departamentul de Comert. Peste cinci milioane de americani lucreaza in acest moment pentru reprezentante locale ale unor companii din strainatate.
Companiile straine au platit peste 335 de miliarde de dolari (213 miliarde de euro) pe salarii si bonusuri salariale, ducand salariul mediu anual la valoarea de 66.042 de dolari (42.000 de euro), cu o treime peste media salariala din sectorul privat.
Greenville are acum o noua fabrica, de aceasta data una care fabrica panouri solare: United Solar Ovonic. Circa un sfert dintre angajatii fabricii sunt fosti lucratori la Electrolux. Marea lor majoritate castiga in jur de 14 dolari pe ora, mai putin decat salariul lor de la Electrolux, dar domeniul este unul emergent si promitator. Pentru primarul din Greenville, George Bosanic, noua fabrica reprezinta incununarea muncii lui de atragere a investitorilor straini. Desi o companie suedeza a frant inima orasului pe care il administreaza, primarul este foarte dornic sa obtina tot mai mult capital strain.
"Suntem constienti ca aceasta este o economie globala si ca multe companii vor pleca tot asa cum au venit. Totul este sa profiti de oportunitatile care ti se ofera", declara Bosanic.

SUA, magnet pentru investitorii straini

Slabiciunea dolarului in fata yenului japonez sau a monedei europene au facut din companiile americane tinte ieftine pentru investitorii straini.

In contextul crizei de pe piata financiara, companiile americane reusesc foarte greu sa obtina credite, ceea ce le impinge sa-si vanda activele pentru lichiditati.

Statele Unite efectiv traiesc efectiv de pe urma banilor imprumutati, avand in vedere ca anul trecut valoarea importurilor o depasea pe cea a exporturilor cu peste 700 mld. dolari.

In perioada 1998 - 2007 companiile straine au platit peste 1.700 mld. dolari (1.082 mld. euro) pe achizitii in Statele Unite.

Peste cinci milioane de americani lucreaza in acest moment pentru reprezentante locale ale unor companii din strainatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO