Business Internaţional

Stiglitz: Masurile de austeritate, calea sigura catre dezastru

Stiglitz: Masurile de austeritate ale Europei, calea sigura catre dezastru
23.05.2010, 16:02 26

Europa se va indrepta spre un dezastru daca insista pe masurilede austritate, considera Joseph Stiglitz, laureat al premiuluiNobel pentru economie in 2001, fost consilier economic alpresedintelui Bill Clinton si fost economist sef al BanciiMondiale.

Cunoscut pentru pozitia sa critica fata de marile institutiifinanciare internationale, mondializare si monetarism, Stiglitzcrede ca sunt mai mai multe optiuni pentru a rezolva problemele,printre care crearea unui fond de solidaritate.

"Azi, Europa vrea un plan coordonat de austeritate. Daca vacontinua pe acest drum, se indreapta spre dezastru. Stim, dupaMarea Depresiune din anii '30, ca asa ceva nu trebuie facut. Europaare nevoie de solidaritate, de empatie, si nu de austeritate, careduce la cresterea somajului si la accentuarea depresiunii. In SUA,cand unul dintre state este in dificultate, toate celelalte se simtimplicate. Suntem cu totii in aceeasi barca. Viabilitateaproiectului european este amenintat, mai intai de toate, de lipsade solidaritate", a afirmat Stiglitz pentru publicatia Le Monde.

Europa are mai multe optiuni pentru a-si rezolva problemele,printre care crearea unui fond de solidaritate. Acest fond,alimentat in perioadele de calm, va permite ajutarea tarilor cuprobleme, a adaugat el.

Referitor la moneda unica europena, Stiglitz apreciaza ca Europase indreapta catre o directie gresita.

"Adoptand euro, statele zonei euro au renuntat la douainstrumente de politica economica: cursul de schimb si rateledobanzilor. De aceea trebuie gasit un mod de adaptare la conjucturasi nevoi, mai ales ca autoritatile de la Bruxelles nu a ajuns preadeparte in privinta reglementarii pietelor, considerateomnipotente", a afirmat laureatul premiului Nobel.

Stiglitz considera, totodata, ca deprecierea euro este un lucrufoarte bun pentru Europa, de care vor beneficia cel mai mult Frantasi Germania.

"Este cel mai bun lucru care putea veni, de care Grecia siSpania, pentru care turismul reprezinta o sursa importanta devenituri, pot beneficia, de asemenea", a adaugat economistul.

In ceea ce priveste problemele fiscale ale unor state din zonaeuro, Stiglitz apreciaza ca scenariul cel mai probabil esteintrarea in incapacitate de plata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO