Business Internaţional

Ştiri pe scurt - Business Internaţional - 13 septembrie 2010

Autor: Mediafax

12.09.2010, 23:10 17

Refuzul Slovaciei de a sprijini financiar Grecia arputea îngreuna aderarea altor state la zona euro

Refuzul Slovaciei de a participa la ajutorul financiar al zoneieuro pentru Grecia este un exemplu nepotrivit, a spus şeful BănciiCentrale Europeane (BCE), Jean-Claude Trichet, adăugând că BCE nuva susţine aderarea altor ţări la euro fără siguranţa că acestea nuvor proceda similar în viitor. Potrivit unei note de la întâlnireaminiştrilor de finanţe din zona euro, Trichet a fost înfuriat dedecizia Slovaciei. "Trichet a fost înfuriat de refuzul Slovaciei,la ultima reuniune Eurogroup, de a acorda un împrumut bilateralGreciei şi a afirmat că dacă ar fi ştiut că Slovacia se va comportaîn acest fel, nu ar fi fost de acord cu aderarea acesteia la zonaeuro. Devine un exemplu rău pentru alte state candidate", se aratăîn nota care rezumă discuţiile.

Guvernul de la Londra pregăteşte privatizarea PoşteiRegale britanice pentru a evita prăbuşirea ei

Guvernul de la Londra va începe procedurile de privatizare aPoştei Regale britanice prin introducerea în această toamnă alegislaţiei necesare unei investiţii private în acţionariatulcompaniei, a anunţat secretarul de stat pentru afaceri, VinceCable. Decizia se datorează unui raport care a evidenţiatnecesitatea unor "măsuri urgente" pentru salvarea de la prăbuşire aPoştei Regale. Poşta britanică se confruntă cu o combinaţie dedificultăţi care poate fi fatală, inclusiv declinul volumuluilivrărilor, investiţiile scăzute şi un deficit important la fondulde pensii, a adăugat Cable. "Privatizarea ar fi devastatoare pentruPoştă şi serviciile poştale din întreaga ţară. Serviciileuniversale au reprezentat un element cheie al Poştei din MareaBritanie pentru 170 de ani, iar acum se vor afla în pericol pentrucă nu sunt profitabile", a afirmat secretarul general alSindicatului Muncitorilor din Comunicaţii, Billy Hayes.

Peugeot şi Renault au plătit statului francez o treimedin ajutorul primit anul trecut

PSA Peugeot Citroën şi Renault, cei mai mari producători autodin Franţa, au plătit statului francez câte un miliard de euro,reprezentând o treime din împrumuturile guvernamentale în valoaretotală de şase miliarde de euro primite de cei doi constructori deautomobile în luna aprilie a anului trecut. PSA Peugeot Citroën şiRenault se numără printre cei mai mari angajatori din Franţa,asigurând împreună câteva sute de mii de locuri de muncă.Restituirea ajutoarelor de stat era programată pentru anul viitor.Renault este acţionarul majoritar al constructorului auto românDacia.

Producţia industrială a Chinei a urcat cu 13,9% înaugust, peste aşteptări

Producţia industrială a Chinei a crescut cu 13,9% în luna augustfaţă de perioada similară a anului trecut, peste aşteptărileanaliştilor, semn că a treia mare economie a lumii îşi menţineavântul în pofida măsurilor guvernului de a limita creditarea şispeculaţiile imobiliare. În luna iulie, producţia industrială aurcat cu 13,4%. Pentru luna august, mai mulţi analişti intervievaţide Reuters au anticipat un avans de 13% al indicatorului. Totodată,inflaţia a accelerat de 3,3% în perioada ianuarie-iulie la 3,5% înintervalul ianuarie-august, cel mai rapid ritm din ultimii 22 deani. Evoluţia reflectă, în principal, creşterea preţurilor laalimente.

FMI: Revenirea economică ar putea fi afectată de munţiide datorii din ţările dezvoltate

Fondul Monetar Internaţional (FMI) apreciază că revenireaeconomiei globale ar putea fi afectată de nivelurile ridicate aledatoriilor statelor şi de vulnerabilităţile sistemelor financiare,potrivit AFP. "Riscurile se intensifică. Riscurile suverane şi unsistem financiar încă slab în multe economii avansate ridicăprobleme serioase pentru relansare. Creşterea globală a fost maisolidă decât s-a anticipat în prima jumătate a acestui an, însă arputea încetini în al doilea semestru şi în prima jumătate a anuluiviitor", subliniază FMI. Instituţia avertizează că procesul derelansare a rămas fragil în economiile avansate, în condiţiile încare companiile private se luptă să-şi revină după ce guvernele auretras măsurile de stimulare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO