Business Internaţional

Stiri pe scurt din business international

Autor: Anca Dumitrescu, Ioana Nita

04.04.2013, 00:00 74

Procuratura din Bulgaria va deschide o anchetă penală împotriva grupului energetic CEZ în legătură cu externalizarea unor contracte, relatează Bloomberg. Investigaţia va stabili dacă CEZ a încălcat legislaţia din Bulgaria la externalizarea unor contracte, a declarat miercuri procurorul-şef Sotir Ţaţarov. Anunţul marchează cea mai recentă escaladare a tensiunilor dintre autorităţile bulgare şi compania cehă de utilităţi. CEZ este suspectată de 21 de încălcări ale legii, inclusiv de eludarea reglementărilor referitoare la achiziţiile publice, a anunţat în februarie autoritatea de reglementare în domeniul energiei, care a început procedurile de revocare a licenţei companiei pentru operarea reţelei de distribuţie a electricităţii. Procuratura investighează CEZ şi alt operator ceh, Energo-Pro, după ce facturile mari au dus la proteste în masă, iar guvernul condus de Boiko Borrisov a demisionat. 

Guvernul de la Varşovia a propus o lege care ar permite statului polonez să vândă un pachet majoritar din acţiunile deţinute la compania aeriană LOT Airlines, aceasta fiind o măsură premergătoare procesului de privatizare a operatorului aerian care va avea loc anul acesta, scrie The Wall Street Journal. Legislaţia actuală interzice statului, care deţine 93% din acţiunile LOT, să piardă controlul companiei. Directorul executiv al LOT Sebastian Mikosz, numit în funcţie după ce operatorul aerian a primit un împrumut de urgenţă de 127 milioane dolari pentru a rămâne pe linia de plutire, a declarat în februarie că intenţionează să finalizeze vânzarea companiei către un investitor privat anul acesta. „Nu există niciun dubiu că privatizarea este singurul scenariu realist dacă nu mai vrem să băgăm bani publici în acest sac fără fund”, a spus premierul polonez Donald Tusk. În ultimii ani, LOT a înregistrat pierderi din cauza concurenţei operatorilor low-cost, a costurilor ridicate cu combustibilul, dar şi din cauza problemelor cu aeronavele  Dreamliner de la Boeing. 
 
Criza alimentară din lumea arabă devine tot mai gravă, iar costurile combaterii acesteia vor ajunge de la 41 miliarde dolari în 2010 la aproape 90 miliarde dolari în 2020, a avertizat ministrul de finanţe al emiratului Dubai, şeicul Hamdan Bin Rashid Al Maktoum, citat de Gulf News. „Estimat la 41 miliarde de dolari în 2010, deficitul de alimente se lărgeşte şi va ajunge la 89 miliarde dolari în 2020”, a afirmat şeicul, adăugând că pentru acoperirea deficitului este nevoie în prezent de investiţii în agricultură de 65-80 miliarde dolari. Oficialul atribuie extinderea crizei alimentare din lumea arabă infrastructurii slabe, mediului investiţional nesănătos, resurselor financiare limitate, lipsei de cercetări ştiinţifice şi serviciilor agricole subdezvoltate. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO