Business Internaţional

Stirile zilei din Europa Centrala si de Est

28.07.2009, 16:45 17

Datoria publica a Poloniei ar putea depasi anul viitor 55% din Produsul Intern Brut daca institutiile guvernamentale nu-si vor limita cheltuielile, a declarat ministrul adjunct de finante polonez Ludwik Kotecki, scrie Bloomberg.

Banca centrala a Ungariei va continua sa reduca costurile de creditare, dupa ce luni a coborat dobanda de politica monetara pentru prima data dupa sase luni, sunt de parere economistii, scrie Bloomberg. Reducerea aplicata de banca centrala a fost de un punct procentual, pana la 8,5%, dublu fata de cat estimasera economistii.

Ucraina a achizitionat in iulie circa 3 mld. metri cubi de gaz din Rusia pentru suma de 595 mil. dolari (419,2 mil. euro), a anuntat Naftogaz, compania ucraineana energetica de stat, scrie agentia de presa Thomson Reuters. Naftogaz trebuie sa plateasca factura pana pe 7 august.

Productia de ciment din Cehia a scazut in prima jumatate a anului cu circa un sfert fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 1,656 mil. tone, potrivit Asociatiei producatorilor de ciment, scrie Prague Daily Monitor. Vanzarile de ciment de pe piata ceha s-au redus intr-un ritm similar si au atins 1,506 mil. tone.

Indicele de referinta al Bursei din Praga, PX, a crescut luni cu 1,29%, pana la 993 de puncte, cel mai ridicat nivel de anul acesta, potrivit unui comunicat al bursei cehe, scrie Prague Daily Monitor. Cel mai mare avans a fost inregistrat de actiunile companiilor New World Resources, CEZ si Vienna Insurance.

Marja la instrumentele de tip CDS pe 5 ani pentru Ungaria a scazut luni la sub 2,75%, cel mai mic nivel din octombrie pana in prezent, scrie Portfolio.hu. Totodata, forintul a castigat teren, apreciindu-se pana la 265 de forinti pe euro. Reducerea marjei la instrumentele de tip CDS nu este un fenomen singular in Europa Centrala si de Est si indica o revigorare a increderii investitorilor in pietele emergente.

Ministerul grec al dezvoltarii a intocmit legislatia specifica pentru accelerarea constructiei oleoductului intre Burgas (Bulgaria) si Alexandroupolis (Grecia), scrie The Sofia Echo. Proiectul de lege va fi supus spre aprobare Parlamentului cat mai curand, "scopul fiind facilitarea si accelerarea procedurilor pentru constructia oleoductului transbalcanic", potrivit Ministerului grec al Dezvoltarii.

Retailerul britanic Tesco va vinde bazele logistice din Ungaria fondului de investitii american W.P. Carey prin intermediul unui contract lease-back in valoare de 63 mil. dolari (44,4 mil. euro), scrie Portfolio.hu. Este vorba de una dintre cele mai importante tranzactii imobiliare de anul acesta de pe piata ungara.

Sopharma, cel mai mare producator de medicamente din Bulgaria, a anuntat ca profitul net din prima jumatate a anului a urcat la 22,55 mil. leva (5,3 mil. euro), comparativ cu 9,72 mil. leva (2,3 mil. euro) in perioada similara a lui 2008, scrie The Sofia Echo.

Orlen, cea mai mare companie de rafinare a petrolului din Polonia, a anuntat ca, pe fondul factorilor de natura macroeconomica, profitul operational al grupului va scadea cu 1 mld. zloti (234 mil. euro) in al doilea trimestru fata de 1,65 mld. zloti in aceeasi perioada a anului trecut, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO