Business Internaţional

SUA avertizează China să nu ofere ajutor letal Rusiei: Dacă va merge pe acest drum îşi va asuma consecinţele

SUA avertizează China să nu ofere ajutor letal Rusiei:...

Autor: Dorin Oancea

27.02.2023, 08:38 52

SUA au avertizat China asupra unor consecinţe grave dacă va furniza arme pentru a sprijini invazia Rusiei în Ucraina, în timp ce un general de rang înalt de la Kiev a vizitat oraşul Bakhmut, aflat pe linia frontului, scrie Reuters, care face un rezumat al evenimentelor din ultimele 24 de ore/ 

Washingtonul şi aliaţii săi din NATO se străduiesc să descurajeze China să ofere ajutor militar pentru războiul Moscovei, făcând comentarii publice cu privire la convingerea lor că Beijingul ia în considerare furnizarea de echipamente letale, inclusiv drone.

Temerile occidentale că China ar putea ajuta la înarmarea Rusiei vin în contextul în care forţele Moscovei se luptă să obţină câştiguri în jurul unor obiective cheie din estul Ucrainei iar Kievul pregăteşte o contraofensivă cu arme occidentale avansate, inclusiv tancuri de luptă.

"Beijingul va trebui să ia propriile decizii cu privire la modul în care procedează, dacă oferă sau nu asistenţă militară - dar dacă va merge pe acest drum, China va avea costuri reale", a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, în cadrul emisiunii "State of the Union" de la CNN.

În timp ce China nu a avansat în furnizarea acestui ajutor, nici nu a scos din discuţie această opţiune, a declarat Sullivan într-un interviu separat în cadrul emisiunii "This Week" de la ABC.

Beijingul a refuzat să condamne atacul Moscovei asupra Ucrainei, cel mai recent la o reuniune a Grupului celor 20 (G20) care a avut loc sâmbătă în India. A publicat o propunere de încetare a focului vineri, la prima aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina, dar oferta a fost primită cu scepticism de aliaţii occidentali ai Ucrainei.

"Când aud rapoarte - şi nu ştiu dacă sunt adevărate - potrivit cărora China ar putea plănui să furnizeze drone kamikaze Rusiei, prezentând în acelaşi timp un plan de pace, atunci sugerez să judecăm China după acţiunile sale şi nu după cuvinte", a declarat duminică ministrul german al apărării, Boris Pistorius, la postul public de radio german Deutschlandfunk.

Directorul CIA, William Burns, a intervenit, de asemenea, în ceea ce priveşte China într-un interviu difuzat duminică, afirmând că agenţia americană de informaţii este "încrezătoare că liderii chinezi iau în considerare furnizarea de echipamente letale".

"De asemenea, nu vedem că a fost luată încă o decizie finală şi nu vedem dovezi ale unor livrări efective de echipamente letale", a declarat Burns la emisiunea "Face the Nation" de la CBS.

Reprezentantul republican Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor din SUA, a citat rapoarte potrivit cărora dronele se numără printre armele pe care China se gândeşte să le trimită Rusiei.

McCaul a declarat că liderul chinez Xi Jinping se pregăteşte să viziteze Moscova săptămâna viitoare pentru o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Pe linia frontului, comandantul forţelor terestre ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, a vizitat oraşul Bakhmut din estul ţării, centrul atacurilor Rusiei de luni de zile, în încercarea preluării controlului asupra regiunii industriale Donbas.

Forţele ucrainene au lansat o serie de contraatacuri şi au respins forţele ruseşti în jurul satului Yahidne în weekend, după ce grupul de mercenari Wagnera afirmat că a capturat acest sat şi satul Berkhivka.

Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că forţele sale au distrus "grupuri de sabotaj şi recunoaştere" ucrainene, inclusiv în zona Yahidne, în timp ce agenţia de stat rusă TASS a raportat că forţele ucrainene au aruncat în aer un baraj la nord de Bakhmut.

Reuters nu a reuşit să verifice în mod independent aceste rapoarte.

Syrskyi a vizitat Bakhmut pentru a ridica moralul şi a discuta strategia cu unităţile care apără oraşul şi satele din jur, a declarat armata ucraineană.

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a demis duminică un comandant de rang înalt. Într-un decret de un singur rând, Zelenskiy a anunţat demiterea lui Eduard Moskaliov din funcţia de comandant al forţelor comune ale Ucrainei, care sunt angajate în luptele din Donbas.

În Belarusul vecin, un aliat al Rusiei şi o zonă de staţionare pentru forţele ruseşti care atacă Ucraina, partizani belaruşi şi membri ai opoziţiei exilate au declarat că au avariat un avion militar rusesc de supraveghere A-50 într-un atac cu dronă duminică, în apropiere de Minsk.

Reuters nu a reuşit să verifice în mod independent aceste rapoarte. Nu a existat un răspuns imediat din partea ministerelor apărării din Rusia şi Belarus la o solicitare de comentarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO