Business Internaţional

Suflu de optimism în pânzele economiei germane

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

17.04.2015, 00:03 430

Economia germană, cea mai mare din Europa şi destinaţia celor mai multe exporturi româneşti, o duce bine, iar după estimările de ieri se pare că o va duce şi mai bine. În plus, pentru că a atras la buget mai mulţi bani decât a anticipat, Berlinul îşi va reduce datoriile.

Patru institute importante de cercetare economică din Germania şi-au îmbu­nătăţit prognoza de creştere economică la 2,1% pentru anul acesta şi la 1,8% pentru 2016, scrie La Tribune.

În vara anului trecut, aceste institute mizau pe un avans de 1,2% pentru aceşti doi ani.

„Economia germană se află într-o fază de revenire viguroasă, stimulată de elemente neaşteptate, în special de căderea preţului petrolului şi de deprecierea puternică a euro“, se arată în raportul bianual al Ifo, DIW, RWI şi l'IWH. Aceste organizaţii reprezintă curente economice diferite.

Patronatul german le împărtăşeşte optimismul. Angajatorii şi-au majorat şi ei estimările de creştere economică, de la 1,5% la 2% pentru anul acesta, subliind, de asemenea, efectele pozitive ale ieftinirii petrolului şi slăbirea euro. FMI prognozează o creştere de 1,6%. 

Analizele institutelor de cercetare economică sunt folosite, de regulă, drept ghid pentru previziunile guvernului german. Berlinul estimează, deocamdată, că PIB-ul va avansa cu doar 1,5% în 2015. Guvernul  va face publice noi estimări săptămâna viitoare.

 

Dezîndatorarea

Mulţumită acestor rezultate bune, cuferele statului se umplu mai rapid decât a prevăzut guvernul. Bugetul este excedentar.

Ministerul de finanţe şi-a detaliat recent programul de dezîndatorare a Germaniei. Datoria, care a atins 80,3% din PIB în 2010, se va reduce la 71,5% din PIB anul acesta şi la 61,5% din PIB în 2019. Dacă FMI şi Washington s-ar putea să strâmbe din nas la planurile Germaniei, căreia i-au cerut să investească mai mult pentru a ajuta economia zonei euro, nemţii sunt mulţumiţi.

Şomajul este la cel mai scăzut nivel de după reunificarea ţării, iar moralul consumatorilor n-a fost niciodată mai ridicat în ultimii 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO