Business Internaţional

Swiftonomics, Beyonce Bump: este posibil în Europa fenomenul prin care vedetele pop americane impulsionează puternic economia ţării?

Swiftonomics, Beyonce Bump: este posibil în Europa...

Autor: Catalina Apostoiu

07.02.2024, 00:06 103

Dacă în SUA Taylor Swift şi Beyonce au dat economiei ameri­cane un impuls extrem de puternic prin turneele lor, vedetele dansatoa­re ale muzicii pop devenind adevăra­te forţe de creştere economică, Europa are… hologramele ABBA.

Impactul lui Taylor Swift asupra economiei americane a atras chiar atenţia preşedintelui New York Fed John Williams, acesta catalogându-l drept un „fenomen extraordinar“.

Poate fi acest fenomen replicat în Europa la scară largă?

Probabil că nu la o scară atât de mare, însă pe plan local acesta este totuşi vizibil.

La peste o jumătate de secol de la destrămarea The Beatles, Liverpool, oraşul de origine al celor patru membri ai trupei, continuă să atragă fani nostalgici, scrie Barron’s.

Muzee, restaurante, magazine de suveniruri având drept temă forma­ţia, cât şi tururi ale locaţiilor cheie vizitate de aceasta, inclusiv Cavern Club, unde s-a lansat, toate aduc 120 milioane de lire sterline anual, po­trivit estimărilor consiliului oraşului.

Astăzi, Beatlemania susţine pes­te 2.000 de locuri de muncă în cadrul economiei Liverpoolului, a afirmat consiliul local.

Consiliul Local din Ipswich esti­mează că spectacolele lui Ed Sheeran aduc o injecţie de 9 milioane de lire sterline în economia orăşelului, no­tea­ză The Guardian. Studii ale Na­tio­nal Are­nas Association sugerează că la fiecare 10.000 de vizitatori cu aceste ocazii se injectează 1 milion de lire sterline în economia locală.

La nivel naţional, UK Music esti­mează contribuţia industriei la eco­nomia britanică la 4 miliarde de lire sterline în 2021.

În economiile mai mici, potenţia­lul ca un artist să se instaleze pe fir­ma­mentul financiar naţional este uriaş. Suedia a mulţumit formaţiei ABBA pentru muzică acordând grupu­lui un premiu pentru contri­buţia la exporturile ţării.

Şi se spune că U2 reprezentau unul dintre principalele trei exporturi ale Irlandei în anii ’90.

În 2008, Islanda, dramatic afectată de criza financiară, a avut nevoie de ajutorul cântăreţei Björk.

Poate că Taylor Swift şi Beyonce fac istorie cu turneele care dau impuls economiei americane, însă o trupă din Europa face milioane pe an fără a pune piciorul pe scenă, scrie Fortune.

Spectacolele ABBA Voyage au început în luna mai 2022 în Londra, cu holograme ale artiştilor. Iar deşi artiştii nu apar în carne şi oase, evenimentele atrag mulţimi uriaşe şi bani pe măsură.

Cu un preţ mediu al biletelor de 85 de lire sterline, concertele trupei suedeze aduc, potrivit estimărilor Bloomberg, 2 milioane de dolari pe săptămână capitalei britanice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO