Business Internaţional

Thomas Mirow, seful BERD: Europa de Est va iesi din criza cu cateva contuzii, dar nu invinsa

12.03.2009, 00:00 22

"Ceea ce observam acum in unele dintre tarile est-europene este o recesiune severa, dar in nici un caz un colaps", a declarat Thomas Mirow, seful BERD. "Ar fi o greseala uriasa sa zugravim viitorul in culori prea palide. Situatia actuala este grava, dar este controlabila", a adaugat el, citat de Bloomberg.

Economiile din fostul spatiu comunist au fost zguduite puternic in ultimele luni de inghetarea pietei de creditare si de reducerea investitiilor straine dupa aproape un deceniu de crestere sustinuta. Unele dintre ele, cum ar fi Ungaria, Ucraina si Letonia, au fost nevoite chiar sa apeleze la ajutor interna-tional pentru a-si stabiliza finantele.
Ucraina ar putea inregistra o contractie a economiei de 10% in 2009, in timp ce estimarile privind Ungaria indica un declin de 3,5%, ceea ce inseamna cea mai proasta performanta din ultimii 16 ani.
Mai mult, "exista indicatori fundamentali puternici in regiune care se mentin pe pozitie si care trebuie protejati", spune Mirow, adaugand ca "Europa de Est va iesi din aceasta criza cu cateva contuzii, nu insa si invinsa". Institutia condusa de Mirow, infiintata tocmai pentru a ajuta fostele economii comuniste aflate in tranzitie, face apeluri repetate la statele occidentale pentru a ajuta estul continentului.
"Mentinerea fluxului de capital si nu retragerea acestuia in interiorul granitelor nationale reprezinta un element crucial pentru intreaga Europa", a precizat Mirrow. "Inchizand usile vecinilor nostri, inchidem usile propriului nostru viitor", spune el.
Cea mai mare sursa de ingrijorare privind situatia din Europa de Est o reprezinta Ucraina, care se confrunta cu o multitudine de probleme, a declarat oficialul BERD. Si aceasta in conditiile in care turbulentele economice sunt accentuate de tensiunile politice existente intre presedintele Victor Iuscenko si primul-ministru Iulia Timosenko. Dezacordul dintre presedintie si guvern in ceea ce priveste politicile economice intarzie luarea unor decizii de contracarare a crizei.
In acelasi timp, estimarile privind un deficit bugetar de 5% din Produsul Intern Brut in 2009 au pus in dificultate cooperarea dintre fosta republica sovietica si Fondul Monetar International (FMI).
Creditorul international a acordat Ucrainei un imprumut de 16,4 mld. dolari (12,9 mld. euro) in noiembrie din care guvernul de la Kiev a primit o prima transa de 4,5 mld. dolari. Cea de-a doua transa, programata pentru jumatatea lunii februarie, a fost amanata pe termen nelimitat. Pentru a intra din nou in gratiile fondului, presedintele ucrainean si seful guvernului de la Kiev au sustinut saptamana trecuta ca vor intreprinde o serie de negocieri pentru a ajunge la o pozitie comuna vizavi de politicile economice.
"Suntem la curent cu declaratiile autoritatilor ucrainene privind angajamentul vizavi de un program economic comun. Acestea sunt bine-venite", a declarat Conny Lotze, purtatorul de cuvant al FMI. "Continuam sa discutam cu autoritatile reluarea cooperarii", a adaugat Lotze.
Declaratiile lui Mirrow survin in conditiile in care premierul ungar Ferenc Gyurcsany a declarat la inceputul acestei luni ca BERD ar trebui sa-si schimbe regulamentul de functionare, ceea ce i-ar permite sa investeasca de trei ori mai multi bani decat valoarea capitalului sau social.
Raspunsul oficialului BERD a fost unul prompt. "O asemenea actiune nu face parte din propunerile noastre catre investitori", a spus Mirrow, adaugand ca "deocamdata discutam modul in care putem eficientiza folosirea capitalului de care dispunem deja".
 
NU trecem peste FMI pentru Ucraina
 
Presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare a declarat ca institutia pe care o conduce va acorda asistenta bancilor ucrainene doar dupa ce guvernul de la Kiev va relua cooperarea cu Fondul Monetar International. "Suntem pregatiti sa investim mai mult de un miliard de euro in sistemul bancar si in economia ucraineana daca se va ajunge la un acord cu FMI", a declarat Mirow. Pe 18 februarie, creditorul cu sediul la Londra anunta ca este pregatit sa investeasca mai mult de 500 de milioane de euro in 20 de institutii financiare care activeaza pe piata ucraineana. O parte a tarilor din regiune, inclusiv Ucraina, au fost fortate sa apeleze la finantare externa dupa ce criza financiara globala a generat o scadere a investitiilor si a activitatii de pe piata de creditare si un declin accentuat al monedelor din regiune. Economia ucraineana se va restrange anul acesta pentru prima data in ultimii noua ani. Banca Mondiala, BERD si Banca Europeana de Investitii (BEI) au anuntat la sfarsitul lunii trecute ca vor furniza pana la 24,5 miliarde de euro (31,1 mld. dolari) companiilor din Europa Centrala si de Est in incercarea de a le ajuta sa faca fata actualelor turbulente. BERD ar urma sa aloce 6 miliarde de euro pentru aceasta operatiune, in timp ce BEI si Banca Mondiala vor pune la dispozitia economiilor emergente din Europa 11, respectiv 7,5 miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO