Business Internaţional

Ţinuţi în şah de nemţi, miniştrii de finanţe din UE nu au luat decizii concrete cu privire la fondul de urgenţă

Autor: Livadariu Andreea

18.01.2011, 23:50 21

Miniştrii de finanţe europeni au căzut de acord să majorezefondurile fondului de urgenţă, dar la insistenţele Germaniei nu seva lua nicio măsură concretă până în luna martie, scrie TheTelegraph.

Înfiinţat după acordarea ajutorului extern de 110 mld. euroGreciei, fondul EFSF are la dispoziţie 440 mld. euro, însă poateacorda împrumuturi efective de 220 de miliarde de euro pentru a nupune în pericol actualul rating "AAA". În aceste condiţii,resursele financiare ale fondului nu ar ajunge în cazul în careSpania va fi nevoită să ceară ajutor. Spre deosebire de celelalteţări, Germania încearcă să găsească soluţii pentru o posibilămajorare a capacităţii fondului de urgenţă fără a creşte însă şigaranţiile guvernamentale pe care trebuie să le ofere.

În timp ce Jean-Claude Trichet, şeful Băncii Centrale Europene(BCE), şi Didier Reynders, ministrul de finanţe al Belgiei, auinsistat asupra lărgirii fondului, Wolfgang Schaeuble, ministrulgerman de finanţe, s-a opus argumentând că "în prezent, fondul nuse află sub presiune. Sunt multe de discutat, puţine de anunţat şicu atât mai puţine lucruri de speculat. Slavă Domnului că piaţa deobligaţiuni nu a fost influenţată de aceste discuţii".

Spania, Portugalia şi Italia au desfăşurat cu succes emisiuni deobligaţiuni săptămâna trecută, ceea ce a făcut ca presiunea ceplanează asupra politicienilor pentru extinderea EFSF să sediminueze considerabil.

Totuşi, liderii europeni sunt încă divizaţi cu privire la rolulpe care îl va juca fondul în viitor. Preşedintele BCE a insistatasupra unei sporiri calitative şi cantitative a fondului deurgenţă, în timp ce Comisia Europeană a propus atât o majorare afondurilor disponibile, cât şi o extindere a scopurilor EFSF îndirecţia cumpărării de obligaţiuni direct de la guvernele cuprobleme de finanţare.

"Vom îmbunătăţi actualele resurse financiare, astfel încâtaşa-zisele forţe de pe piaţă să nu aibă nici cel mai mic dubiu cuprivire la capacitatea noastră de a acţiona chiar şi în cel maicomplicat scenariu", a declarat Olli Rehn, comisarul pentru afacerieconomice şi monetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO