Business Internaţional

Tot mai mulţi oameni de afaceri greci se refugiază în Bulgaria, atraşi de taxe mai mici

Tot mai mulţi oameni de afaceri greci se refugiază în Bulgaria, atraşi de taxe mai mici

Autor: Adrian Voicu

26.08.2011, 12:27 750

Deşi este considerată cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, Bulgaria pare să fie şi noua ţintă a oamenilor de afaceri din Grecia, peste 2.000 de companii greceşti operând în această ţară, informează Bloomberg.

Conform publicaţiei, 40% dintre cele 2.000 de companii elene au fost înregistrate în acest an, oamenii de afacerii fugind astfel de taxele prea mari impuse de Grecia: "Costurile operaţionale din Bulgaria sunt cu mult mai mici decât cele din Grecia, ca urmare a taxelor şi salariilor mai mici", este de părere Iosif Komninakidis, şeful companiei Staff Jeans & Co, care are o fabrică de jeanşi în Rakovski, Bulgaria, la 180 de kilometri nord de graniţă. "Legislaţia fiscală din Bulgaria este mult mai simplă, mai clară şi mai predictibilă", consideră omul de afaceri.

Bulgaria reuşeşte să atragă şi companii mari precum Coca-Cola Hellenic Bottling sau Hellenic Petroleum, aceste fiind izgonite de măsurile de austeritate prin taxe mai mari, luate de premierul grec George Papandreou. Grecia a reuşit să treacă de parlament un pachet de austeritate de 78 de miliarde de euro, pentru a putea obţine a doua tranşă din fondurile care ar trebui să salveze ţara de la faliment.

Datoria guvernului grec ar putea atinge anul viitor 161% din PIB, economia înregistrând în acelaşi timp o scădere de 3,8% în acest an, al treilea de contracţie.

Şomajul se află de asemenea la un nivel record, în primul trimestru acesta fiind de 15,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO