Business Internaţional

Tranzacţie majoră: Chinezii se oferă să cumpere cinci procente din Saudi Aramco, cel mai mare furnizor de petrol din lume

Tranzacţie majoră: Chinezii se oferă să cumpere cinci...

Autor: Alex Ciutacu

17.10.2017, 14:42 846

China se oferă să cumpere cinci procente din compania Saudi Aramco, o tranzacţie care ar oferi flexibilitate Arabiei Saudite să considere o varietate de opţiuni pentru listarea la bursă a celui mai mare furnizor de petrol din lume, potrivit unor surse citate de Reuters.

Compania petrolieră deţinută de statul chinez, PetroChina şi Sinopec, le-au scris celor de la Saudi Aramco în ultimele săptămâni pentru a-şi exprima dorinţa de a încheia o tranzacţie. Companiile fac parte dintr-un consorţiu deţinut de stat care include şi fondul suveran chinez, conform unor surse din industrie.

Prinţul Mohammed bin Salman spunea anul trecut că regatul lua în considerare listarea a 5% din Aramco în 2018, într-un deal care ar putea ajunge la 100 de miliarde de dolari în cazul în care compania va fi evaluată la 2 triliarde de dolari, aşa cum speră oficialii.

„Chinezii vor să-şi asigure aprovizionarea cu petrol. Sunt dispuşi să cumpere singuri cei 5%, sau chiar mai mult”, spune una dintre sursele citate de Reuters.

PetroChina şi Sinopec nu au avut nimic de comentat.

IPO-ul companiei Saudi Aramco este piesa de rezistenţă a unei reforme economice care plănuieşte diversificarea economiei saudite dincolo de petrol şi ar genera de asemenea un impuls necesar PIB-ului regatului care a suferit de pe urma preţurilor scăzute la petrol.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO