Business Internaţional

Ucraina ar putea limita exporturile de grâu

Ucraina ar putea limita exporturile de grâu
12.08.2010, 23:55 57

Ucraina, unul din cei mai importanţi exportatori de ce­reale ailumii, a anunţat recent că analizează posibilitatea li­mi­tăriiexporturilor de grâu, măsură ce ar spori presiunile asuprapreţurilor deja în creştere la cereale la nivel mondial, scrieFinancial Times.
Anunţul a fost făcut după ce Rusia a interzis exporturile decereale până la sfârşitul anului deoarece recoltele au fostde­vastate de cea mai puternică secetă din ultimul secol. BancaMon­dială a cerut ţărilor să nu restricţioneze comerţul cucereale.
Ngozi Okonjo-Iweala, managing director în cadrul Băncii Mondiale, adeclarat că interdicţiile asupra exporturilor riscă să declanşeze orepetare a crizei alimentelor din 2007-2008.
Anunţul autorităţilor de la Kiev a fost făcut după ce traderii decereale au acuzat guvernul Ucrainei că ar fi impus deja un blocajneoficial asupra exporturilor de cereale prin con­troale în vămi şialte măsuri administrative.
Okonjo-Iweala s-a declarat de acord cu plângerile tra­derilor,spunând: "Ucraina implementează un nou sistem de certificare aexporturilor, ceea ce încetineşte ritmul exportu­rilor".
Traderii europeni de cereale se tem că şi Kazahstanul, care este,de asemenea, afectat de secetă, ar putea restricţiona vânzările înafara ţărilor foste sovietice.
Mykola Prysyazhnyuk, ministrul ucrainean al agriculturii, adeclarat că dacă guvernul va impune cote la export, acestea se vorconcentra asupra grâului, pentru a asigura securitatea alimentară aţării.
Ritmul de creştere al preţurilor la grâu a stagnat, după ce a atinsmaximul ultimilor doi ani săptămâna trecută. Preţurile la grâu înEuropa sunt în continuare cu 50% mai ridicate faţă de mijlocullunii iunie. Culturile de cereale ale Ucrainei au fost mai puţinafectate de secetă comparativ cu cele ale Rusiei şi Kazahstanului.Ucraina se aşteaptă să recolteze peste 40 de milioane de tone decereale în acest an, în scădere de la aproximativ 48 milioane detone în sezonul trecut.
Totuşi, căldura extremă a afectat calitatea culturilor, reducândstocurile de grâu pentru panificaţie.
Această creştere puternică a preţurilor şi deciziile statelorproducătoare de a limita, respectiv interzice exporturile aualimentat presiunile asupra importatorilor. Astfel, Egiptul, celmai mare importator de grâu din lume, a anunţat la începutulsăptămânii că intenţionează să achiziţioneze 55-60 de mii de tonede grâu cu livrare în septembrie. Autorităţile au declarat însă cănu doresc oferte din Rusia, Ucraina, Kazahstan sau România, fără aoferi însă detalii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO