Business Internaţional

Ucraina cere ajutorul nemţilor ca să-şi modernizeze gazoductele

31.08.2010, 23:41 10

Guvernul de la Kiev a propus Germaniei să colaboreze cu Ucrainaîn vederea modernizării sistemului de gazoducte al fostului statsovietic, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

Ucraina administrează principala rută de tranzit pentru gazeleruse către Europa, iar Kievul şi Moscova au o istorie de disputeprivitoare la preţurile gazelor, care au generat întreruperi alelivrărilor în Europa. Totuşi, disputele respective au avut loc pefondul relaţiilor tensionate dintre Kremlin şi fostul preşedintepro-occidental Victor Iuşcenko.

În cadrul unei conferinţe de presă cu preşedintele ucraineanVictor Ianukovici, cancelarul german Angela Merkel a declarat căcele două ţări vor lansa un forum de business în această toamnădrept platformă pentru extinderea legăturilor în domeniul energeticşi investiţiilor germane.

"În special, se va discuta cum şi în ce măsură Germania poatejuca un rol constructiv în restructurarea pieţei de gaze aUcrainei", a declarat Merkel.

Ianukovici, care a înclinat puternic politica externă din noucătre Rusia de când a preluat funcţia de preşedinte, a declarat căa propus anumite planuri cancelarului german Angela Merkel, fără adezvălui însă detalii în acest sens.

"Ucraina vrea să fie şi va fi un partener de încredere atâtpentru Rusia, ca şi furnizor de gaze, cât şi pentru Europa, ca şiutilizator final", a declarat preşedintele Ucrainei.

Este în interesul Europei să contribuie la modernizareasistemului de gazoducte pentru a câştiga influenţă asuprautilizării acestora, a adăugat Ianukovici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO