Business Internaţional

UE forţează marile companii de tehnologie americane să intre în războiul comercial cu SUA

UE forţează marile companii de tehnologie americane să...

Autor: Catalina Apostoiu

19.03.2018, 00:04 443

Conflictul transatlantic privitor la taxe şi comerţ s-a adâncit după ce Wa­shingtonul şi-a exprimat opoziţia faţă de planurile UE de a impune o taxă asu­pra veniturilor giganţilor din tehnologie, iar auto­rităţile de la Bruxelles şi-au pre-zentat măsurile de retorsiune faţă de tarifele impuse de SUA asupra importurilor de oţel şi aluminiu, scrie The Wall Street Journal.

Steven Mnuchin, secretarul ame­rican al Trezoreriei, a declarat că SUA sunt împotriva propunerilor oricărei ţări ce iau în vizor companiile tech în condiţiile în care Uniunea Europeană îşi intensifică eforturile de a genera taxe mai mari de la grupurile tech americane ca Google, Facebook şi Apple.

Deşi nu s-a referit explicit la planul Bruxelles-ului de a-şi prezenta propu­nerile vizând o „taxă digitală“, comen­tariile lui Mnuchin sporesc tensiunea cu UE cu câteva zile înaintea punerii în aplicare a tarifelor americane.

Potrivit Bloomberg, marilor com­pa­nii digitale care operează în UE li s-ar putea impune o taxă de 3% pe ve­ni­turile brute în funcţie de unde sunt localizaţi utilizatorii acestora. Taxa pe venituri, care ar putea fi propusă pe 21 martie, ar reprezenta numai o soluţie ţintită, pe termen scurt. Blocul inten-ţionează de asemenea să propună o abordare mai cuprinzătoare, pe termen mai lung.

Taxa ar viza companiile cu venituri anuale totale la nivel mondial de peste 750 milioane de euro şi venituri anuale totale impozitabile din furnizarea de servicii digitale în UE de peste 50 mil. euro. Parametrii ar putea fi modificaţi până la aprobarea propunerii.

Orice astfel de propunere va trebui aprobată de către toate cele 28 de state membre ale UE. Alte ţări au argu­mentat că discuţiile şi deciziile privind o astfel de taxă trebuie lansate la nivel mondial şi cu ajutorul OCDE. Însă un raport recent al Organizaţiei indică faptul că nu există încă un consens privind impozitarea economiei digitale la nivel mondial.

Tot la finalul săptămânii trecute, Comisia Europeană a transmis o notă administraţiei americane în care argu­mentează de ce UE ar trebui exclusă de la tarife, potrivit WSJ.

Autorităţile de la Bruxelles au prezentat vineri o listă cu aproape 200 de produse americane care ar putea fi luate în vizor dacă UE nu va obţine o exceptare de la tarife. Lista acoperă exporturi americane de aproximativ 2,8 miliarde de euro, de la whisky, la motociclete şi tutun.

Oficialii UE au declarat că trebuie să acţioneze acum pentru a respecta datele limită ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (WTO) legate de notificarea contramăsurilor la tarifele americane pe importurile de oţel şi aluminiu, potrivit Financial Times.

Autorităţile de la Bruxelles au mai publicat o listă de produse adiţionale care ar putea fi vizate, după trei ani, în cazul în care nu se vor face progrese privind soluţionarea conflictului comercial la WTO, sau dacă WTO va lua o decizie împotriva măsurilor americane. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO