Business Internaţional

UE şi-ar putea finanţa bugetul printr-o TVA europeană

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

20.10.2010, 23:52 25

Comisia Europeană a lansat o serie de propuneri ce vizeazăimpunerea de taxe în statele membre care să meargă direct înbugetul comunitar, inclusiv o posibilă taxă pe valoarea adăugată(TVA) la nivel european, relatează BBC News.

Propunerile nou-lansate fac parte dintr-un pachet de opţiuni pentruidentificarea de noi surse de venituri pentru bugetul UniuniiEuro­pene.
Janusz Lewandowski, comisar al UE pe probleme de buget, a declaratpentru pri­ma dată în luna august a acestui an că doreşte casta­tele membre ale Uniunii să ia în considerare posi­bili­tatea dea permite UE im­pu­nerea unor taxe directe.

În mod tradiţional, gu­ver­nele naţionale sunt cele care impun taxeîn cadrul Uniunii Europene.

Cele 27 de state membre ale UE plătesc o contribuţie fixă labugetul Uniunii, în funcţie de PIB-ul acestora şi un procent dinTVA locală. În cadrul procesului de revizuire a bugetului UE,comisia a propus "opţiunea reducerii contribuţiilor statelor membreşi introducerea progresivă a uneia sau mai multor noiresurse".
"Posibilele variante pentru noile resurse ar putea fi un procentdintr-o tranzacţie financiară sau o taxă pe activităţi financiare,licitaţii cu certificate CO2, o taxă la nivelul UE pe transportulaerian, o rată separată a TVA, un procent dintr-o taxă pe energiesau dintr-o taxă pe profi­turile companiilor", se arată îndo­cumentul comisiei.
Cu câteva luni în urmă, Franţa, Germania şi Marea Britanie şi-auexprimat opoziţia faţă de ideea impunerii unor taxe directe decătre UE.

Pierre Lelouche, secretar de stat francez pe probleme euro­pene, adeclarat că ideea impunerii unor astfel de taxe vine într-operioadă "total nepotrivită" şi că Uniunea ar trebui să segândească la reduceri acum.
Trezoreria britanică a anunţat că Marea Britanie consideră căimpunerea de taxe este o problemă pe care statele membre ostabilesc la nivel naţional.
Totuşi, oficialii Austriei şi Belgiei au adoptat o atitudinepozitivă faţă de o astfel de propunere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO