Un baraj de la periferia oraşului Mosul ar putea ceda, punând în pericol sute de mii de oameni

29 feb 2016 Autor: Mihai Draghici - Mediafax

Statele Unite şi Guvernul Irakului au avertizat că un baraj de pe Râul Tigru construit în zona oraşului Mosul, ocupat de reţeaua teroristă Stat Islamic, ar putea ceda, sute de mii de oameni riscând să moară înecaţi.

"Eventuala spargere a barajului de la Mosul ar provoca moartea a numeroşi oameni, mişcări masive ale populaţiei şi ar distruge infrastructura", a avertizat Ambasada SUA din Bagdad, potrivit CNN.

Barajul construit pe Râul Tigru în apropierea oraşului Mosul are lungimea de 3,2 kilometri şi o capacitate de 12,5 milioane de metri cubi de apă.

Premierul Haider al-Abadi i-a îndemnat cei 1,5 milioane de locuitori ai oraşului Mosul să stea la cel puţin şase kilometri de malurile Râului Tigru.

Conform experţilor, digul ar putea ceda în cazul în care nivelul apei ar creşte cu 15 metri, ceea ce este posibil la sfârşitul iernii, situaţie care ar pune în pericol vieţile a sute de mii de oameni şi ar provoca întreruperea electricităţii în întregul Irak.

Lucrările de consolidare a barajului, finanţate de Naţiunile Unite, au fost amânate în contextul în care oraşul Mosul este ocupat din 2014 de membri ai reţelei teroriste Stat Islamic.

 
Cuvinte cheie:
IRAK
, MOSUL
, BARAJ
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide